47-то издание на Музикалните дни Проф. Недялка Симеонова“ и международния

...
47-то издание на Музикалните дни Проф. Недялка Симеонова“ и международния
Коментари Харесай

Започват музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“

47-то издание на Музикалните дни „ Проф. Недялка Симеонова “ и интернационалния конкурс за цигулари в Хасково стартира от през днешния ден и ще продължи до 23 октомври. За разлика от предходни години, акцент в програмата в този момент е камерната музика.

23 млади цигулари ще се показват в тазгодишното издание на състезанието. Най-малкият участник е 8-годишната Катерина Михайлова от София, а най-големият- 25-годишният- Стефан Йосифов също от София.

Жури с ръководител проф. Гинка Гичкова- учител по цигулка в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ и основател на Фондация „ Панчо Владигеров “ ще прави оценка участниците в състезанието. В състава на комисията са и: проф. Кремена Оксенкруг- шеф на Симфоничен оркестър-Сливен, Людмила Иванова- учител по цигулка в Бургас, Мичо Димитров – концертмайстор на Държавна опера-Пловдив и маестро Йордан Дафов – диригент на Камерен-оркестър Добрич.

Конкурсът стартира в петък- 21 октомври, от 12,30 часа, в ДКТ „ Иван Димов “, награждаването и галаконцертът на лауреатите са в неделя- 23 октомври, от 12 часа, още веднъж в огромната зала на хасковския спектакъл.

Музикалните празници с концерт от 19 ч. довечера в театъра ще открие младият камерен отбор „ Силуети “ в състав: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). В програмата са включени произведения на Корели, Хендел-Халворсен, Шуман и Брамс.

Втората концертна вечер на Музикалните дни е непокътната за музиката на Бетовен в осъществяване на Дуо Мичо Димитров - Ирен Капеловска. От 19,00 часа в ДТК „ Иван Димов “ ценителите на класиката ще чуят Сонати от Бетовен - #5 “Пролетна ” и #7, оп.2.

Кулминацията на музикалнитедни „ Проф. Недялка Симеонова “ ще е в залата на ОНЧ „ Заря-1858 “ в събота, 22 октомври. Тогава на сцената там ще свирят над 60 музиканти от Камерен оркестър-Хасково и Симфониета-Враца, със солисти Йоанна Каменарска и Атанас Кръстев, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. За първи път в Хасково ще прозвучи едно рядко изпълнявано произведение - Увертюра на Ядасон. Концерт за цигулка и виолончело на Брамс и Увертюра „ Фантазия “ от Ромео и Жулиета на Чайковски са включени още в концертната стратегия.

Входът за всички концерти от Музикални дни „ Проф. Недялка Симеонова “ е свободен, напомнят уредниците.

20 октомври 2022 година /четвъртък /
19.00 ч. - ДКТ “Иван Димов ”
Откриванена Музикални дни „ Проф. Недялка Симеонова “
Концерт на Камерен отбор „ Силуети “: Калина Митева /цигулка/, Габриела Калоянова /виолончело/, Лилия Жекова /пиано/ и Кристиян Калоянов /кларинет/
В програмата: А. Корели, Хендел-Халворсен, Р. Шуман, Й. Брамс

21 октомври 2022 година /петък/
12.30 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Откриване на Международен конкурс за цигулари „ Проф. Недялка Симеонова ” 2022 година и изтегляне на чоп за реда на присъединяване

13.30 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Конкурсна стратегия – I тур на III и IV група
19.00 ч. - ДКТ “Иван Димов ”
„ С музиката на Бетовен “- Дуо Мичо Димитров - Ирен Капеловска
В програмата: Сонати от Бетовен - #5 “Пролетна ” и #7, оп.2

22 октомври 2022 година /събота/
09.00 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Конкурсна стратегия – II тур на III и IV
13.30 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Конкурсна стратегия – I и II група
19.00 ч. - ОНЧ “Заря -1858 ”
Концерт на Камерен оркестър Хасково и Симфониета Враца. Солисти: Йоанна Каменарска и Атанас Кръстев. Диригент: Цанислав Петков
В програмата: С.Ядасон, Й.Брамс, П.И.Чайковски

23 октомври 2022 година /неделя/
9.30 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Конкурсна стратегия – III тур на IV група
12.00 ч. – ДКТ „ Иван Димов “
Награждаване и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари „ Проф. Недялка Симеонова “ 2022 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР