47 млрд. лв. по-малко обороти в икономиката се отчитат през

...
47 млрд. лв. по-малко обороти в икономиката се отчитат през
Коментари Харесай

Българската икономика изгуби десетки милиарди заради коронавируса

47 милиарда лева по-малко обороти в стопанската система се регистрират през 2020 година поради пандемията с ковид, сочат данни, оповестени от вестник " Телеграф ".

С толкоз са намалели заявените данъчни основи по Данък добавена стойност, което отразява спадът в продажбите в другите браншове, ударени от рецесията. Намалението е с 11% по отношение на прогнозната стойност на този индикатор, при положение, че нямаше рецесия, показаха специалисти, до момента в който от Национална агенция за приходите отхвърлиха да коментар.

Оказва се, че най-удареният бранш е бил хазартът. При него спадът е с цели 76%. Причината е, че ограничаващите ограничения затвориха игралните зали, само че хазартните оператори не можеха да получават поддръжка поради правилото, че европейските пари не могат да се употребяват за хазартния бранш. За сметка на това други наранени браншове съумяха да закрепят ситуацията с помощта на ограниченията 60/40, 80/20 и поддръжка с оборотен капитал. Специално за ресторантьорството най-силната поддръжка пристигна по линия понижението на Данък добавена стойност от 20 на 9%. На второ място като най-ударен от рецесията бранш е културата и по-специално театрите, концертни зали и кината. Там оборотите са с 56% надолу.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
По 100 млн. евро губи българската стопанска система за всяка седмица...

Интересно е, че хотелиерите са понесли по-големи загуби от ресторантьорите. В бранш " Хотелиерство " спадът е с 52%. Докато при ресторантьорството оборотите се свиват с 31%. Според специалисти това се дължи в избрана степен на обстоятелството, че огромна част от кръчмите съумяха да закрепят ситуацията с разнасяне на храна до офиса и у дома. Докато хотелите, въпреки да им беше дадена опция да работят, действително нямаше кого да посрещат като посетители, а в това време трябваше да поддържат базите си.

Данните са безапелационни, че дребният бизнес е измежду най-губещите от рестриктивните ограничения. Фризьори, козметици, маникюристи или не работеха въобще, или им бе позволено да обслужват клиенти, само че при строги ограничавания, съгласувани с РЗИ. Затова не е изненада, че те регистрират 43% спад на оборотите.

Най-малко засегнатият бранш се оказва строителството. Причината е, че действително строителните обекти в никакъв случай не са били затваряни. В този бранш понижението на данъчните основи е единствено с 1% по отношение на прогнозите при положение, че нямаше рецесия. Независимо от взрива в продажбите на артикули и услуги, свързани със здравето, опазването на здравето също регистрира стесняване на оборотите, въпреки и единствено с 2%. Вероятно една от аргументите е, че поради страховете да не се заразят, хората са отлагали посещаване при доктор и стоматолог.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирусът сковава международната стопанска система. Брутният вътрешен артикул (БВП) в света претърпя най-...

Другият резултат върху стопанската система е стесняване на заявения застрахователен приход с 3 милиарда лв., което е спад с 8%. От една страна, повода е освобождението на работна ръка в ударените от рецесията бизнеси. Данните сочат, че поради рецесията работещите българи са с 5% по-малко по отношение на обстановка без пандемия. Основният удар тук понасят секторите " Хотели и заведения за хранене " с 29% спад на осигурителния приход, и " Култура и спорт " с 20% понижение. Причината е, че ограничаващите ограничения и затварянето на обектите докара и до освобождение на личен състав.

Оказва се също по този начин, че осигурителния приход в ресторантьорството действително съвсем не е мръднал нагоре, макар обещанията на работодателите от този бранш, че ще излязат на ярко. Независимо от повдигането на минималния застрахователен приход на 800 лв., което бе изискване за понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорските услуги на 9%, действително работещите всеобщо не престават да се обезпечават на към 500 лв.. Основната врътка тук е потреблението на малки врати като сключване на трудови контракти за 4-часов работен ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР