460 участници в местните избори на 29 октомври са подали

...
460 участници в местните избори на 29 октомври са подали
Коментари Харесай

Сметната палата още чака отчетите на 76 участници в местните избори

460 участници в локалните избори на 29 октомври са подали все още доклади в Сметната палата. За вота в Общинските изборни комисии са били регистрирани 649, а в Централната изборна комисия (ЦИК) - 67 участници. Това значи, че се чакат още 76 доклада.

До 8 декември 2023 година (30 работни дни след изборния ден) участниците в изборите на 29 октомври би трябвало да показват пред докладите си за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция според член 172, алинея 1 от Изборния кодекс. Т ам, където е извършен балотаж, срокът e до 15 декември 2023 година, оповестиха от Сметната палата.

Отчетите се изпращат от представляващия партията, обединението или инициативния комитет на книжен и електронен притежател, съпроводени с извлечение от банковите сметки. Към тях се ползват и декларациите за генезис на дарените средства и за парите, предоставени от претендент или член на предприемчив комитет, когато сумите надвишават една минимална работна заплата. Отчетът се изготвя и показва по одобрен от Сметната палата пример.
 Над 2.2 млн. лева дарения получиха партиите за акциите си за локалния избор
Над 2.2 млн. лева дарения получиха партиите за акциите си за локалния избор

Най-много са даренията за Продължаваме промяната - Демократична България

Всички доклади ще бъдат разгласява на интернет страницата на институцията до 15 дни след приключването на периода за представянето им. Когато заявените доходи и осъществените разноски по предизборната акция са над 1000 лева, Сметната палата прави одит за сходство в 6-месечен период от приключването на периода за представянето на докладите.

При нарушаване на условието за показване на доклад за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция се постанова санкция в размер от 2000 до 10 000 лева

До 30 работни дни след изборния ден в Сметната палата би трябвало да показват информация и доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламните организации, както и организациите за реализиране на връзки с обществеността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР