43-годишна варненка разработва съвместно с БАН хранителна добавка от черен

...
43-годишна варненка разработва съвместно с БАН хранителна добавка от черен
Коментари Харесай

Варненка разработва хранителна добавка с лечебен ефект срещу COVID-19

 43-годишна варненка създава взаимно с Българска академия на науките хранителна добавка от черен кимион, която е мощен имуностимулант и би имала лечебно деяние против COVID-19, оповестяват от Областния информативен център-Варна. Люба Николова се занимава с търговия на студено пресовани масла от семена и ядки. Купува суровините от Португалия, България, Украйна и Турция и прави естествени масла с приложение в хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрия. Продуктите се създават от най-различни ядки и семена – сусам, лен, чия, бадеми, кайсиеви и тиквени ядки, шафран, черен кимион, бял риган, рапица и други Маслата, извлечени от тях, имат редица лечебни свойства.

Тъй като упоритостта на Люба Николова е да построи личен завод за произвеждане, с цел да основава новаторски артикули за здравето и да развива експортна активност, варненката се включва в програмата " Участие на дами в производството на селскостопански храни “ България 2021 (Empowering Women in Agrifood 2021 - EWA), която се осъществя пилотно във Варна. Тя дава опция на дами от агрохранителния бранш да придобият познания и умения, нужни за започване на личен бизнес. Програмата се извършва от Европейския институт за нововъведения и технологии в храните - EIT Food, а Регионалната организация за предприемачество и нововъведения - Варна е съдействаща организация.

Освен варненката, в програмата са включени още девет дами от цялата страна. Студентката Илона Ангелова е създател на пилотен план за плантация за компост, целящ запазване на лимитираните запаси на планетата. 31-годишната Мила Минчева от Добрич – бакалавър по биотехнологии, има концепция за произвеждане на био брашна от българска хлебна пшеница, смляна на каменна мелница. Бизнес проектът на икономиста Ели Манолова е обвързван с произвеждане, пакетиране и маркетинг на био сушени домати. Силвия Костадинова желае да отглежда бадемови насаждения, а 20-годишната студентка Валери Коничева от гр. Долни Дъбник има намерение да сътвори фабрика за преправка и пакетиране на пчелен мед. Мечтата на основния счетоводител Силвия Иванова от Враца е да създава обичайни домашни плодови и зеленчукови специалитети по достоверни предписания. 28-годишната Мадлен Зашева развива идея за споделено градско компостиране, а 50-годишната Ана Рачева от село Буково, Община Павликени, желае да създаде " Слънчева градина “ – фамилна плантация за произвеждане на зеленчуци и разсад с минимална приложимост на изкуствени торове и пестициди. Идеята на Неда Кирилова е да сътвори платформа за връзка сред производители на фермерски артикули и консуматори.

Десетте дами са взели участие в майсторски клас по програмата, в който са придобили познания и умения, нужни за реализиране на техните бизнес проекти. Най-добрите хрумвания ще бъдат наградени с 10 000 и 5 000 евро. Победителите ще бъдат определени по време на онлайн събитие, което ще се организира на 4 ноември 2021 година Всяка от участничките в надпреварата ще разполага с 5 минути, с цел да убеди журито и публиката в капацитета на своето бизнес начинание и още 5 минути, с цел да отговори на всички заложени въпроси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР