41-годишният Рустем Умеров, който ще стане новият министър на отбраната

...
41-годишният Рустем Умеров, който ще стане новият министър на отбраната
Коментари Харесай

Бъдещият министър на отбраната на Украйна - кримски татарин с опит в преговорите с Русия

41-годишният Рустем Умеров, който ще стане новият министър на защитата на Украйна, е водещ член на общността на кримските татари, който е представлявал страната си в деликатни договаряния с Русия, оповестява " Гардиън ".

Умеров е роден в руски Узбекистан - страната, в която фамилията му е изселено по времето на Сталин. Семейството му се завръща в Крим, когато той е дете и татарите е позволено да се преселят през 80-те и 90-те години на предишния век.

41-годишният мохамеданин стартира работа в региона на телекомуникациите през 2004 година и е определен за народен представител през 2019 година Там той е съпредседател на Кримската платформа - интернационално дипломатическо изпитание, целящо да отхвърли анексирането на полуострова от Русия през 2014 година

В продължение на години е работил като консултант на историческия водач на кримските татари Мустафа Джемилев.

Русия анексира Крим през 2014 година посредством така наречен референдум, който Украйна и западните ѝ съдружници осъдиха като противозаконен.

Татарската общественост, която съставлява 12-15% от двумилионното население на Крим, значително бойкотира гласуването.

След това Москва забрани Меджлиса - обичайното заседание на татарското мюсюлманско малцинство - обявявайки го за екстремистка организация и от този момент вкарва в пандиза членове на общността, базирайки се на съображения за сигурност.

" Руските пропагандисти измислиха роман за разделянето на украинската нация на етнически групи, с цел да оправдаят военните си дейности на територията на нашата страна ", сподели Умеров в изявление за йорданския уеб страница AmanNet предходната година.

" Ние не усещаме никакъв национализъм или ислямофобия (в Украйна) във връзка с нашия етнос или вяра ", добави той.

Както след анексирането, по този начин и след началото на пълномащабната съветска инвазия Умеров взе участие в диалози при закрити врата с съветски публични лица, в това число в договаряния за замяна на пандизчии на високо ниво и евакуация на цивилни.

Той е част от украинската делегация на договарянията с Русия през първите седмици на войната и взе участие в диалозите за основаване на кулоар за експорт на украинско зърно през Черно море.

Оттогава Русия се отдръпна от договорката за зърно, обвинявайки Украйна и нейните съдружници, че не са спазили частта от съглашението, която щеше да улесни съветския експорт.

През септември предходната година той е назначен за началник на Фонда за държавна благосъстоятелност - изключително сложна роля в Украйна, където процесът на приватизация е белязан от корупция.

Във видеообръщението си, с което разгласи отстраняването на Алексей Резников в неделя, президентът Володимир Зеленски съобщи, че депутатите ще бъдат поканени да гласоподават кандидатурата на Умеров тази седмица.

" Народното събрание познава добре този човек и господин Умеров не се нуждае от в допълнение показване ", сподели той, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР