4. Акушерско поведение и терапевтичен подход при бременни – носителки

...
4. Акушерско поведение и терапевтичен подход при бременни – носителки
Коментари Харесай

Тромбофилия и бременност – акушерско поведение и терапия


4. Акушерско държание и лечебен метод при бременни – носителки на наследствена форма на тромбофилия

Преди зачеване и първи триместър

Необходимо е тези пациентки да бъдат осведомени както за евентуалния риск от развиване на съдови тромботични произшествия по време на бременността и пуерпериалния интервал, по този начин и за риска от неподходящ излаз на бременността.

Препоръчва се ранно започване на профилактика с ниски дози Aspirin protect -100 mg/дневно, незабавно след позитивиране на теста за бременност.

Прием на фолиева киселина преконцепционно и до 19-та гестационна седмица за профилактика на недостатъци на невралната тръба. При носителство на MTHFRD дозата на фолиевата киселина е двойно,а от време на време и тройно по-голяма от нормалното. Според нови изследвания банкет на две таблетки Фолиева киселина на ден, понижава риска от сърдечносъдови аномалии на плода.

Пациентки с наследствена тромбофилия, които са на дълготрайна терапия с индиректни антикоагуланти (Warfarin), би трябвало да преминат на терапия с нискомолекулярен хепарин - Fraxiparin, Clexan 0,40 s.c преди да настъпи планувана бременност или незабавно след установяването й.

Необходимо е ултразвуковo проучване в първи триместър за тъкмо установяване на гестационната възраст и заради усложнената акушерска анамнеза по опция ултразвуково следене на бременната на всеки две седмици до 12 г.с

Необходимо е ултразвуковo проучване сред 11-14 г.с. за премерване на нухална дипла,наличието, или неналичието на носна кост на плода, търсене на абнормен кръвоток в ductus venosus, или съществуването на трикуспидална регургитация. Тези маркери, както и други влизат в биохимичния скрининг в 1-ви триместър за синдром на Даун. Важно е и интерпретирането на стойностите на хормоните за евентуален риск от акушерски затруднения.

При нужда се прави и биохимичен скрининг във 2-ри триместър.

Свързани публикации.. Тромбофилия и бременност - опасности и предварителна защита 0 Доц. Детелина Луканова: Мутации на гени водят до тромбофилия 0 Лечение на стерилитета при дами с поликистозен овариален синдром 0

Антенатален интервал

При пациентки с наследсвена форма на тромбофилия се предлага Доплерово проучване на кръвотока в aa. uterinae в 14-16 г.с. и 20-22 г.с., както и в 28-32 г.с. Наличието на нараснала пулсативност с или без протодиастолна инцизура, разпознава пациентките, които са с висок риск за развиване на прееклапмсия, еклапмсия, интраутеринна ретардация на плода и други затруднения. При тях темпът на фетален напредък и следене стойностите на Доплеровите индикатори се прави оценка посредством по-чести ултразвукови изслдвания- през 2 седмици. При пациентките с естествен кръвоток в aa. uterinae темпът на фетален напредък и Доплера се прави оценка на 3 до 4 седмици.

При отклонения в темпа на фетален напредък и при съществуване на патогенен Доплер, бременността се прави оценка като високорискова. Това постанова интензивно мониториране на плода, а при нужда и хоспитализация във високоспециализирани клиники.

Поради нараснал риск от развиване на ранна прееклампсия (<32-34 г.с.) е належащо постоянно следене стойностите на кръвното налягане и проучване на урината за съществуване на загуба на белтък в нея- протеинурия.

5. Своевременното и вярно диагностициране на наследствените форми на тромбофилия има значимо клинично значение заради:

Висок риск от съдови тромботични произшествия по време на бременността и пуерпериалния интервал.

Необходимост от включване на профилактична антитромботична терапия.

Необходимост от интензивно антенатално мониториране на положението на плода.

Във връзка с риска от развиване на респираторни нарушавания на новородените от майки с наследствени форми на тромбофилия, се предлага прекъсване на антикоагулантното лекуване в период от 30дни преди термин. Спирането на атикоагулантната терапия би трябвало да бъде съчетано с мониториране на плода с кардиотокограф, следене на кръвотока на майката, както и този на плода и да се пристъпи към родоразрешение при най- дребните отклонения от нормата.

Носителството на някоя от формите на тромбофилия е безспорна контраиндикация за използване на орална контрацепция и хормонозаместителна терапия!

Носителството на някоя от формите на тромбофилия е обвързвано с висок риск за развиване на ранен миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето и мозъчносъдови произшествия!

Придобити форми на тромбофилия. При тях склонността за хиперкоагулация е в следствие най-често на:

Автоимунни болести - систематичен лупус еритематодес, болест на Крон; Хематологични болести - Polycythaemia rubra vera, Есенциална тромбоцитемия; Ендокринни болести - захарен диабет, ииндром на Кушинг;

Други - хепарин-индуцирана тромбоцитопения, орална контрацепция, нефротичен синдром, чернодробни болести.

За рисковете при тромбофилия и предварителната защита им можете да научите от първата част на материала
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР