37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС могат да

...
37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС могат да
Коментари Харесай

Европарламентът одобри решаващи мерки в подкрепа на ЕС в борбата срещу COVID-19

37 милиарда евро от наличните фондове на Европейски Съюз могат да бъдат ориентирани към районите и страните, които са най-силно наранени от пандемията от ковид

Като част от взаимната реакция на Европейския съюз по отношение на разпространяването на COVID-19, евродепутатите одобриха с съвсем цялостно единогласие три незабавни оферти на изключителна пленарна сесия в четвъртък, оповестяват от офиса на Европейския парламент в България.

По-малко от две седмици откакто Комисията показа предложенията си, незабавните ограничения в поддръжка на хората и предприятията за справяне с рецесията бяха гласувани в пленарна зала.

Одобрените оферти са:

- Инвестиционна самодейност в отговор на ковид. Тези ограничения имат за цел да насочат допустимо най-бързо 37 милиарда евро от наличните фондове на Европейски Съюз към жителите, районите и страните, които са най-силно наранени от пандемията от ковид. Фондовете ще бъдат ориентирани към здравните системи, дребните и междинни предприятия, пазарите на труда и други уязвими браншове от стопанските системи на страните членки на Европейски Съюз. Предложението беше признато с 683 гласа „ за “, 1 глас „ срещу “ и 4 „ въздържал се “.

- Разширяване на обсега на фонд „ Солидарност “, с оглед потреблението му при изключителни обстановки свързани с публичното здраве. Мерките ще обезпечат до 800 милиона евро за европейските страни през 2020 година Дейностите, които ще дават отговор на изискванията за финансиране от Фонда, към този момент ще включват изключителни обстановки в региона на публичното опазване на здравето, в това число здравна помощ, както и ограничения за попречване, наблюдаване или надзор на разпространяването на заболяванията. Предложението беше признато с 671 гласа „ за “, 3 гласа „ срещу “ и 14 „ въздържал се “.

- Временно прекратяване на разпоредбите на Европейски Съюз за летищните слотове. Това ще предотврати оперирането на празни полети от въздушните превозвачи по време на пандемията. Това краткотрайно прекратяване значи, че самолетните компании няма да бъдат задължени да употребяват слотовете си за политане и кацане, с цел да ги запазят през съответния интервал на идната година. Така нареченото предписание „ използваш или губиш “ ще бъде анулирано през целия летен интервал, от 29 март до 24 октомври 2020 година Предложението беше признато с 686 гласа „ за “, 0 гласа „ срещу “ и 2 „ въздържал се “.

Следващи стъпки
Съветът на Европейски Съюз би трябвало публично да утвърди позицията на Парламента. Приетите ограничения ще влязат в действие щом бъдат оповестени в идващите дни в Официалния вестник на Европейския съюз.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР