30 до 40 процента ръст на пазара на AI чипове

...
30 до 40 процента ръст на пазара на AI чипове
Коментари Харесай

Кой печели от лудата AI надпревара?


30 до 40 % растеж на пазара на AI чипове предвещават пазарните анализатори (снимка: CC0 Public Domain)

Всичко го чухме: Nvidia е постигнала пазарна капитализация в размер на 1 трилион $! Уж за малко. Но освен Nvidia върви нагоре в ерата на лудата конкуренция в областта на изкуствения разсъдък. Докато обществото е заето с етичните въпроси към развиването на технологията, болшинството производители на чипове безшумно се радват на бърз напредък на бизнеса си – финансовите им резултати са блестящи и дават обещание още подем.

Пандемията донесе същинска стихия в света на технологиите и в частност бизнеса с чипове. Но взривът на изкуствения разсъдък прекатурна нещата. Сега производителите на полупроводници бележат растежи на бизнеса си ден след ден, а на хоризонта се задава търсене, за каквото до неотдавна можеха единствено да мечтаят.

Отборът на печелившите

Най-очевидният неотдавнашен образец, несъмнено, е Nvidia – компанията зад водещия промишлен хардуер за графична обработка и появяването на технологията CUDA, без която актуалните AI разработки не биха били осъществими.

Само за пет месеца Nvidia претърпя най-значителния скок на цената на акциите си в историята си. Сега компанията записва скок от 166%. Това е блестящо достижение на фона на по-рано следения срив, който стартира с пандемията, продължи с чип-кризата през 2021-2022 година и най-после бе „ гарниран “ от огъня на геополитическия спор сред Съединени американски щати и Китай. И въпреки всичко за по-малко от половин година компанията се възвърне от тези загуби и няма признаци за закъснение в близко бъдеще.

Nvidia обаче не е единствената компания, която се възползва от лудия напредък, който се случва в арената на AI. Други конкурентни и свързани компании също печелят доста от тази нова наклонност.

Advanced Micro Devices (AMD) също се радва на триумф. Фирмата създава високопроизводителни изчислителни и графични решения, които се употребяват в AI приложения. Те са създали характерни GPU и CPU, усъвършенствани за машинно самообразование и AI работни натоварвания. Според някои статистики, това е вторият най-популярен избор на GPU за домашни консуматори.

В досегашната част от актуалната година акциите на компанията са поскъпнали с 94% от $65 до настоящата им цена от $125.
още по темата
Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-голямата профилирана самостоятелна фабрика за полупроводници в света, също е в челните редици на безспорните спечелили. Като фабрика те създават чипове за разнообразни компании, доста от които вземат участие в създаването на AI.

Бизнесът на компанията е повишен с 39% от началото на годината. С още 20% нарастване ще възвърне загубите от 2022 година Криза с чиповете ли? Къде я?

Micron Technology (MU) е друго огромно име в производството на полупроводници. Те създават необятна гама от артикули за памет и предпазване, които са основни съставни елементи за AI и системи за машинно образование, изискващи бърза и ефикасна обработка на данни.

Акциите на MU са поскъпнали с 47% през досегашната част от 2023 година и имат капацитет за напредък от още 27%, преди да доближат равнището на личния си връх за всички времена.

30-40% растеж за годините напред

Това, което следва за чип-производителите в ерата на AI, е повече от обещаващо. Различните пазарни анализатори чакат 30 до над 40 % растеж на пазара на AI чипове за идното десетилетие. Този бизнес, съгласно оценките, ще се мери в стотици милиарди долари.

До 2028 година бизнесът с AI чипове ще доближи размер от 127,8% милиарда $, гласи прогноза, оповестена в Statista. Средният годишен ритъм на напредък ще е цели 42,3 %!

Друга прогноза, тази на Allied Market Research, е за напредък от 37,1% в годините до 2031 година По това време бизнесът ще доближи размер от $263,6 милиарда $.

Пазарът на AI чипове ще доближи 227,48 милиарда $ до 2032, пресмята пък Precedence Research. Средният растеж ще е към 29,72% за този интервал. Това е най-умерената оценка, в действителност.

Според xResearch, пазарът на чипове за изкуствен интелект ще пораства с общ годишен ритъм на напредък 40,5% от 2023 до 2030 година В безспорна стойност дой ще доближи 227,6 милиарда $. Тази цифра се приближава до прогнозата на Allied Market Research.

Nvidia, AMD, TSM, MU сигурно желаят – и ще създадат всичко допустимо – да се възползват от тази изгряваща бизнес-възможност. Пазарните наблюдаващи обаче чакат, че бурният напредък ще роди и други играчи, които ще потърсят късмет да отхапят парче от вкусния къс. Сред тях вероятно ще има млади компании – стартъпи – с новаторски технологии – които ще се опитат да провокират лъвовете на чип-индустрията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР