3 юни 1991 г. е знаменателна дата за пловдивчани -

...
3 юни 1991 г. е знаменателна дата за пловдивчани -
Коментари Харесай

30 години Марица: Как се роди вестникът на Пловдив

3 юни 1991 година е знаменателна дата за пловдивчани - след пауза от 106 година се ражда новият вестник " Марица ". Предизвикателството е огромно, Христо Г. Данов е вдигнал летвата доста високо.

Има изумително съвпадане - първата " Марица " се ражда през 1878 година дружно с новата българска страна, наследницата се ражда дружно с новата българска народна власт.

" Марица " е първият вестник, основан в следосвобожденска България. Негов основател е Христо Г. Данов - първият издател на книги и вестници в България, изобретател на формулата на положителния вестник - дълг към истината и читателите. Само медия, която следва това верую, има късмет да пребъде, да заложи непреклонен, бездънен темел, както става с вестника на великия възрожденски просветник Христо Г. Данов. А и по какъв начин другояче? В колоните на „ Марица “ са се четели имената на бъдещите министър председатели на България - Константин Стоилов и Иван Евстратиев Гешов, на държавниците и дипломати - Григор Начевич и Михаил Маджаров, на писателите класици - Стоян Михайловски и Иван Вазов. От репортажите и информациите в „ Марица “ е заимствал самият Симеон Радев, до момента в който съставял своя огромен труд " Строителите на модерна България ".



През 1991 година издателите на новата " Марица ", експерти в публицистиката, се окуражават да дадат на града съвременен вестник, естрада на свободното слово, заслужен правоприемник на традициите на вестникарска марка, пример за меродавност и уместност с нова динамичност, заостреност, разноцветност.

Така в зората на измененията

духовната столица на България се снабдява с вестник, който мери сили с национални издания.

Двигател на плана е Степан Ерамян, кореняк пловдивчанин, учител по публицистика в СУ " Св. Климент Охридски ", създател на голям брой електронни и печатни планове. Партнират му Стоян Вълев, Спас Василев и Атанас Спасов - публицисти с добра процедура и нюх за бизнес.

Името избира Ерамян - Дановата " Марица " го впечатлява като пример в духовното развиване на следосвобожденска България.

Журналистическият екип, воден в началото от Стоян Вълев, а след това от Спас Василев, бързо построява печеливша тактика - не се поддава на жълтото, а залага на Дановите правила, на по-умерен, изчерпателен, по-интелигентен звук.

Издателска къща " Марица " включва и Пазарджишка, и Хасковска " Марица ". Част от пресгрупата в избрани моменти са вестниците „ Куриер”, „ Новинар”, благоевградският " Струма ".

„ Марица” се постанова като районен ежедневник, който бие всички сходни в страната, и се приближава до най-тиражните национални издания. В избрани моменти вестникът е в петорката на България. Тиражът в златните години на вестника е стигал до впечатляващите 52 000. Години наред „ Марица” всеки ден е в Президентството, в Министерския съвет, в Народното събрание.



Известни публицисти и отлични създатели са основните редактори на вестника

Първият е Стоян Вълев - публицист, академични учител, шеф на медии, създател на книги. По-късно основен редактор е Спас Василев, който е и съучастник в издателската къща. Той отстъпва мястото на Антон Баев - един от най-продуктивните пловдивски писатели, сега основен редактор на уеб сайтове. На кормилото на " Марица " бе и водещият състезателен публицист с остро перо Любомир Минчев.

Под управлението на Руси Чернев сега " Марица " съчетава извънредно сполучливо богато хартиено издание с коментарно-аналитична устременост, с електронен уебсайт за стремително, точно и многостранно информиране.

Днес " Марица " дружно с електронното си издание marica.bg има над 250 000 правилни читатели, с което е неоспорим информативен водач на Южна България, и сполучливо мери сили с най-авторитетните национални медии.

Сред изявените създатели на " Марица " през годините са най-хубавите пловдивски публицисти - Георги Петров, Владимир Балчев, Пенка Калинкова, Михаил Ванчев, писателите Илия Зайков, Иван Дионисиев, Красимир Димовски, Здравко Попов, Стефан Бонев. За публицистичната си поредност " Под игото " писателят драматург Александър Секулов, дълготраен публицист в " Марица ", получава премия " Пловдив ".

30 години след новото си раждане " Марица " е наложена медийна институция

Залага на сдържаност, жанр, разнообразни ракурси към всяка тематика, сполучлива симбиоза на хартиено тяло и електронен вид. Дискусиите по значими районни и национални тематики, които вестникът инициира, са значима част от ролята му на основател на публично мнение.

Вестник " Марица " е притежател на премията " Черноризец Храбър " за районна медия.

Към плана „ Марица” са проявявали интерес френският „ Фигаро”, немски и австрийски издатели. От няколко години " Издателска къща Марица " има нови притежатели и управител с нюх за съвременна публицистика и нововъведения в лицето на Янко Янев.

През годините ИК " Марица " основава и своя рекламно-консултантска организация " Хермес медиа ", където в услуга на пловдивския бизнес работят най-хубавите експерти по пиар и реклама в града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР