29-годишният Виктор Крумов поема Общинския духов оркестър. Крумов преподава Оперно

...
29-годишният Виктор Крумов поема Общинския духов оркестър. Крумов преподава Оперно
Коментари Харесай

Показват „Цветовете на джаза“ през юни на Античния форум в Стара Загора

29-годишният Виктор Крумов поема Общинския духов оркестър. Крумов преподава „ Оперно пеене с диригент “ в Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “. В момента написа и докторантура при проф. доктор Ивайло Кринчев. „ Няколко години работя в Операта в Стара Загора, благополучен съм, че имам опция да поема и оркестъра. Успяхме за късото време - от ноември предходната година до в този момент, да осъществяваме няколко начинания. Една от тях бе Коледният концерт в старозагорската опера, където дружно двата оркестъра акомпанираха на Еделина Кънева и Орлин Горанов. Показахме един микс сред класика и джаз по мои два аранжимента “, показа Крумов пред  медиите. „ Развълнуван съм, само че и стимулиран, да покажа един нов духов оркестър пред публиката, настрана от това, че ще продължим да бъдем част от ритуалните събития. Искам да отворя нови порти към джаза, поп музиката, класиката. Вярвам,че обогатяването на програмата ще бъде призната от всички възрасти. Ще търсим колаборация с Националното учебно заведение по музикални изкуства „ Христина Морфова “, с Операта, с разнообразни музиканти.

„ През годините бе значимо да осигурим база на Общинския духов оркестър. Благодарение на общите ни старания с Общинския съвет, към този момент музикантите имат своя дом. Те употребяват зала, която се намира в общинското дружество „ Мересев “, разгласи отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Тя акцентира, че оркестърът е с над 50-годишна история, само че с упоритост да бъде все по-разпознаваем и обичан от старозагорците и гостите на града. „ Целта е тази институция да се развива, да надгражда своя репертоар и участия освен на локално, само че и на национално равнище “, посочи още Желева.
-->
Друга тематика, която бе сложена на фокус по време на конференцията през днешния ден, бе тазгодишното издание на Джаз фестивала, което следва да се случи през юни. „ Джазовата аудитория, която чака всяка година събитието ще има опция да се наслаждения още веднъж на тематични вечери навън на Античния конгрес, само че с крачка в посока надграждане и обогатяване. Фестивалът ще се случи по този начин, както и в предходните години. Община Стара Загора е била и ще бъде уредник на емблематичното събитие “, разяснява отрасловият зам.-кмет.

Красиво е името, което сплотява напъните на екипа на Община Стара Загора – „ Цветовете на джаза “. Виктор Крумов акцентира, че то е израз на колорита и всички вероятни стилови вариации на джазовата музика. „ Палитрата ще е пъстра и ще разкрие даже пробния набор. До момента се залагаше на малко по-класическа идея, която считаме да отворим, с цел да притеглим още повече интерес “, добави той. Крумов бе безапелационен, че Общинският духов оркестър има какво да покаже на сцената.

„ Община Стара Загора е била основател и уредник на познатия досега фестивал на джаз музиката. Това ще продължи и отсега нататък, тъй като този формат е различим и обичан, само че в последните му издания изгуби част от аудиторията си. Предстои да го разтеглим, с цел да бъде припознат от още повече аудитория “, показа и началникът на отдел „ Култура “ на Общинска администрация Диана Атанасова. „ Благодарности към всичко тези, които през годините са допринасяли за фестивала “, сподели още Атанасова. 

По време на конференцията стана ясно, че обичаните събития, съпътстващи летните месеци под липите, ще бъдат още веднъж акцент в културния плакат на Общината. Слънчевото време ще пристигна с следващото издание на Международния кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “, ще бъде озвучено от „ Цветовете на джаза “, а по-късно ще одобри багрите на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “. През лятото още веднъж ще се състоят и тематичните вечери с музика, туристически направления, пленери по изобразително изкуство и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР