250 млн. лв. са осигурени за микро, малки и средни

...
250 млн. лв. са осигурени за микро, малки и средни
Коментари Харесай

Икономическият министър: Близо 250 млн. лв. са осигурени за малките и средни фирми

250 млн. лева са обезпечени за микро, дребни и междинни предприятия през последните няколко месеца, съобщи във вторник икономическият министър Даниела Везиева на среща с представители на започващи и дребни компании. На нея бяха разисквани опциите за финансиране на така наречен “големи дребни компании ", както и тяхното развиване.

Везиева уточни, че единствено през евро стратегия “Иновации и конкурентоспособност” по процедурата за поддръжка на дребни предприятия с оборот над 500 000 лева бяха обезпечени в последните няколко месеца спомагателни над 160 млн. лева за наддоговаряне.

“Тези грантови средства ще са задоволителни за финансирането на още над 3600 дребни предприятия от аварийните описи по процедурата, с цел да подкрепят тяхната ликвидност”, сподели министърът.

Икономическият министър акцентира, че и през ББР към този момент е стартирала нова стратегия в поддръжка на дребния бизнес и стартъпите. Тя е в размер на 80 млн. лева и планува отпущането на директни заеми с по-ниски от общоприетите условия за поръчителство.

По програмата могат да аплайват стартъпи в производството, работещите в изобретателните и креативните промишлености и дребни компании от всички браншове на стопанската система.

“Това е част от новата политика на банката да насочи напъните си към поддръжка за този вид предприятия, да се обърнем към компании, които по-трудно биха могли да получат средства”, добави тя.

“Искаме да обсъдим това, което страната, в лицето на Министерството на стопанската система прави за бизнеса, какви политики ще изготви и ще даде, тъй че да е в непрестанно партньорство с него. Всяка една добре обгрижена дребна концепция бързо да порасне и да се трансформира в огромна и устойчива, с цел да подкрепи развиването на страната ни”, акцентира министърът на стопанската система.

По думите ѝ се работи за опростяване на процедурите по финансовите принадлежности, основават се нови механизми за поддръжка на бизнеса, тъй че да се подкрепи неговата цифровизация и преход към зелена и кръгова стопанска система.

По време на полемиката представителите на компаниите регистрираха като проблеми тежките административни процедури при оперативните стратегии и желаеха по-голяма опция за цифровизация и улеснение на кандидатстването. Беше изтъкната и потребността от механизъм започващите компании да излязат на интернационалните пазари.

Зам.-министър Ивелина Пенева разгласи, че новата оперативна стратегия, която следва да започва, ще стартира откакто бъде признат Планът за възобновяване. По думите ѝ първата мярка по нея ще бъде за софтуерна рационализация в предприятията в размер на 280 млн. лева

Владимир Георгиев, изпълнителен шеф на Българска банка за развити уточни, че с новата тактика на банката достъпът на дребните и междинни предприятия до средствата е по-улеснен. По думите му ББР предлага към този момент облекчено финансиране и условия за поръчителство на дребните компании.

" Чрез цифровизирани услуги проработи към този момент и опцията напряко от уеб страницата на банката да аплайват фирмите за нужните средства “, добави той.

По думите му към този момент се дават заеми по обновената гаранционна стратегия на ББР в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия, наранени от пандемията или т.нар “Програма възстановяване”, като към този момент 5 банки работят по програмата, а напълно скоро ще се включат и останалите. ББР ще покрива до 80% от главницата на заема при посочените в програмата условия. Владимир Георгиев посочи още, че банката финансира и построяването на фотоволтаични централи с мощ до 1MW/p за потребностите на бизнеса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР