25 мирни години са заложени на карта: парламентът на Република

...
25 мирни години са заложени на карта: парламентът на Република
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина пред разпад?


25 мирни години са заложени на карта: Народното събрание на Република Сръбска гласоподава за обособяване от централното ръководство в Босна и Херцеговина. Това би трябвало да стане в границите на шест месеца.

Над четвърт век след кървавата етническа война в Босна и Херцеговина порастват паниките от нови спорове. Парламентът на Република Сръбска в Баня Лука утвърди изтеглянето от армията, правораздаването и данъчната система на централното държавно управление.
Редакцията предлага
Депутатите дадоха на държавното управление период от шест месеца да извърши решението. Почти всички членове на опозицията не взеха присъединяване в гласуването в символ на митинг, само че все пак предлагането на партията Съюз на самостоятелните социалдемократи (СНС) получи задоволително болшинство с 49 гласа.

Успех за водача на сърбите Додик

Гласуването е триумф най-много за шефа на Съюза на самостоятелните социалдемократи Милорад Додик - представителят на сърбите в груповото Председателство на Босна и Херцеговина.

Лидерът на босненските сърби неведнъж е отправял закани, че ще откъсне своята част от общата страна. И в този момент явно има намерение фактически да извърши това. " Време е Република Сръбска да си възвърне свободата ", сподели той.

Додик разгласи, че в границите на шест месеца ще излезе със законодателни самодейност, които по нов метод ще се контролират връзките с централната страна. Но този път не съобщи категорично, че желае Република Сръбска да има лична войска.

Шефът на СНС счита, че централното държавно управление безпричинно е иззело пълномощия от Република Сръбска. Додик, който се употребява с поддръжката на Русия за своите проекти, укорява западните страни, че са преобразували Босна в ущърб на Сърбия и в интерес на босненските мюсюлмани.

Федерацията съществува от 1995-а

Намеренията на Додик заплашват основите на Дейтънското спокойно съглашение от 1995-а година. То постави завършек на траялата повече от три години война сред сърби, хървати и бошняци. Споразумението фиксира две значително самостоятелни елементи от страната: републиката на сърбите и босненско-хърватската федерация.

Като гаранция за естественото действие на страната Босна и Херцеговина бяха основани редица общодържавни институция. А отпред застана тричленно председателство, в което има по един представител на хърватите, на мюслюманите и на сърбите.

Американското държавно управление е обезпокоено

Още при започване на ноември висшият представител на интернационалната общественост за Босна и Херцеговина - Кристиан Шмит, предизвести в отчет на Организация на обединените нации: желанията на Додик " наподобяват на разединение, без то да бъде категорично оповестено ".

Изявленията на Додик от септември, че желае да сътвори лична войска, провокираха паника в Съединени американски щати. Пред последните седмици американското държавно управление изпрати голям брой дипломати в Босна, с цел да подчертае поддръжката на Вашингтон за единството на страната.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР