25,1 млн. лева ще осигури държавата, за да обезпечи създаването

...
25,1 млн. лева ще осигури държавата, за да обезпечи създаването
Коментари Харесай

Държавата дава 25 млн. лева за курсове по ИТ, природни науки и математика в училище

25,1 млн. лв. ще обезпечи страната, с цел да обезпечи основаването и провеждането на занимания по ползи в учебно заведение през 2019 година Те ще бъдат ориентирани към развиването на основни компетентности на учениците в региона на математика, информатика, естествените науки и технологиите и ще се подкрепи професионалното им насочване, излиза наяве от обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година
 Безплатните закуски за децата до IV клас ще са два типа, финансирането - с 8 млн. лв. повече  Повече пари за психолози в учебните заведения и нови стипендии за учениците в дуални класове следващата година  Учителските заплати се подвигат приблизително с 20%, само че не еднообразно за всички
" Има две доста значими политики, които до момента сме финансирали с европейски средства, а от 2019 година ще осигурим тяхното осъществяване със средства от държавния бюджет. Може би най-важната е финансирането на действия по ползи, за които са отделени 25 млн. лева - разяснява пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев. - Преди те се финансираха през плана УСПЕХ, а до края на предходната образователна година – посредством плана „ Твоят час “. Сега към този момент ще имаме 25 млн. годишно за тях за сметка на държавния бюджет. "

Промени се плануват и в организацията на спомагателните занимания в детските градини . Сега частни компании употребяват пространства в постройките на градините и провеждат разнообразни занятия: танци, уроци по британски, разнообразни типове спорт, като събират такси от родителите за задачата, а детската градина е в ролята чисто и просто на касиер, който събира две такси - своята и непознатата.

С ремонти в Закона за предучилищното и учебното обучение се записва, че " в държавните и в общинските детски градини и в учебните заведения, които реализират наложително предучилищно обучение, по избор на родителите и против възнаграждение, отвън времето за осъществяване на главните форми на педагогическо взаимоотношение , може да се правят и спомагателни педагогичен действия, като спомагателна услуга за децата, които посещават детската градина или учебното заведение ". От текста излиза наяве също, че тази активност към този момент ще може да се прави под контрола на градината, която да пуска частниците след личен асортимент на конкурсен принцип и против наем.

Сега тази активност на границата на нерегламентираната - разяснява министър Вълчев. 

" С поправката споделяме, че тези действия би трябвало да се правят от и за сметка на детската градина. Тоест парите постъпват като доход в детската градина, а детската градина заплаща като разход. В момента нито постъпват като доход в нея, нито са като неин разход. И касиерът на детската градина събира две такси, една – за детската градина и друга - за спомагателни действия.

Редно е в случай, че се прави в детската градина, от името на детската градина, в материална база на детската градина, да се заплаща на детската градина, а тя избира външните реализатори по конкурентна процедура.

Така дейностите ще се легитимират и ще се подсигурява и по-голяма бистрота при реализирането им, както и счетоводна проследимост ", изясни той.

Акцентирам на детските градини, тъй като с даването на 25 млн. лева за учебните заведения допускам, че значително ще затворим пазара за такава активност там, добави Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР