24-часовото мониториране на кръвното налягане дава надеждна и диагностично значима

...
24-часовото мониториране на кръвното налягане дава надеждна и диагностично значима
Коментари Харесай

Най-точното изследване при високо кръвно

24-часовото мониториране на кръвното налягане дава надеждна и диагностично значима информация. Показателите за кръвното налягане, които ни мери лекарят при визитата ни в кабинета му или от самите нас у дома, не всеки път отразяват действителната картина. Причините могат да бъдат най-различни. Това включва безпокойството на пациента - така наречен хипертония на бялата престилка, физическо и психологично натоварване, настъпило скоро, настройката на тонометъра и уменията ни да го използваме и отчитаме вярно.

По принцип еднократното премерване на кръвното налягане не е доста информативно. За да се получи надеждна и диагностично значима информация, се употребява способ за проучване като 24-часово мониториране на кръвното налягане или в резюме ABPM.

Обикновено поставеното на пациента ABPM устройство мери кръвното налягане на всеки 30 минути денем и на 60 минути през нощта. Ежедневната статистика включва минимум 21 измервания. С такива данни можем да кажем, че лекарят получава съвсем 100% надеждна информация за динамичността на кръвното налягане.

За кого е целесъобразно 24-часово наблюдаване на кръвното налягане?

При пациенти с артериална хипертония АБПМ се предлага в 100% от случаите. Не може да има изключения. Общо има повече от двадесет индикации за ABPM. Проследяване на кръвното налягане би трябвало да се прави при бременни дами, пациенти с инсулинозависим захарен диабет и тези с фамилна анамнеза за артериална хипертония. Това може да е „ хипертония на бялата престилка “ или наблюдаване на успеваемостта на лекуването.

Въз основа на резултатите от ABPM лекарят получава шест основни индикатора. Нека да ги разгледаме.

Първият знак включва приблизително налягане денем и през нощта. Важно е да се означи, че естественото приблизително на ден налягане е 135 на 80, а през нощта – 120 на 70. Ако междинното на ден налягане е над 140 на 90, това е хипертония. Ако междинното за нощта е над 125 на 80, това също е хипертония. Показателите, които се намират сред тези граници, обикновено и хипертония, се смятат за гранично налягане.

Друг индикатор е по този начин нареченият дневен показател. Обикновено нощното налягане би трябвало да бъде с 10-20% по-ниско от това денем. То би трябвало да се намалява, когато човек заспи, гладко да минава към плато и последователно да се повишава заран. На графиката кривата наподобява като кофа. Отбелязва се с термина Dipper е dipper на британски и хората с такива графики се назовават надлежно dippers. Това е норма. Ако налягането намалее леко, с по-малко от 10%, тогава също се образува „ кофа “, само че тя е по-плитка. Такива пациенти се назовават non-dippers и при тях има висок риск от развиване на сърдечна непълнота и увреждане на прицелните органи – мозък, сърце, бъбреци, черен дроб, очи. Ако на пациента е предписано лекуване, само че в това време остава non-dippers, тогава можем да кажем, че лечението е неефективна.

Следващата категория пациенти са over-dippers. Това са тези, чието кръвно налягане спада с повече от 20% през нощта – т.е., „ дъното на кофата ” е надълбоко. Такава динамичност на кръвното налягане води до хипоперфузия, незадоволително кръвоснабдяване на мозъка. Това са пациенти с висок риск от инсулти в утринните и нощните часове.

И последната, четвърта група са night-peakers – тези, които са с доста високо нощно налягане, т.е. имат нощни рецесии. Това се случва да вземем за пример при пациенти със захарен диабет, злокачествена, резистентна и симптоматична хипертония. Те са с висок риск от инсулт.

Третият знак е скоростта на повишение на утринното налягане. Обикновено тази скорост не би трябвало да надвишава 10 mmHg на час. Ако да вземем за пример подобен пациент е на антихипертензивна терапия и тя е по-висока, то това е сигнал, че предписаното лекарство е неефективно. Ако скоростта на повишение на утринното налягане е с над 15%, тогава пациентът е изложен на висок риск от инфаркт.

Четвъртият индикатор на ABPM е показателят на натоварване под налягане, който демонстрира каузи на ежедневните измервания, надвишаващи нормата. Ако съставлява към 20% от всички измервания, направени денем, тогава това е задоволително. Ако показателят на натоварване от налягане е над 25%, тогава приказваме за хипертония, над 30% е персистираща хипертония, а над 50% - рефрактерна злокачествена хипертония.

Следващият индикатор е пулсовото налягане, т.е., разликата сред систолното и диастолното налягане. Пример: в резултата от измерването кръвното налягане е 120 на 80. Пулсовото налягане е 120 минус 80, т.е., разликата е 40. Високото пулсово налягане е рисков фактор за увреждане на целевите органи. Обикновено би трябвало да е по-малко от 46. Ако ABPM разкрие, че е по-високо, тогава можем да заключим, че лечението е неефективна, в случай че има такава. Съществува риск от развиване на затруднения.

Шестият индикатор е променливостта на кръвното налягане. През деня налягането, както всеки различен знак, ще варира, без това да е притеснително. Важно е това да става в границите на избран кулоар. Ако вариабилността е висока, т.е. денем налягането надвиши оптимално допустимите граници, тогава най-вероятно пациентът има вегетативно-съдова дистония, предписаната терапия е неефективна и има висок риск от увреждане на целевите органи.

Това са главните основни моменти, които би трябвало да знаете, когато ви следва 24-часово мониториране на кръвното налягане или в случай че водите личен дневник. Има устройства за ABPM, които „ могат “ единствено да мерят кръвното налягане, а има и такива, които имат функционалността да вършат електрокардиограма (ЕКГ). Говорим за ABPM плюс всекидневно ЕКГ мониториране. Последното дава опция да се разпознава съществуването на коронарна болест на сърцето при пациента. В резултат на това може да се получи доста скъпа диагностична информация, защото пациентите доста постоянно имат композиция от хипертония и коронарна артериална болест. 

Милена ВАСИЛЕВА /zdrave.tо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР