2325 лв. са необходимите средства за издръжка на 4-ри членно

...
2325 лв. са необходимите средства за издръжка на 4-ри членно
Коментари Харесай

Ако иска нормален живот, на едно семейство в България са му нужни 2325 лв. на месец

2325 лева са нужните средства за прехрана на 4-ри членно домакинство, включващо двама родители и две деца. Това сочат последните данни на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, оповестиха от синдиката.

С тези средства е допустимо да се обезпечи покриване на разноските за храна, за поддържане на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз и отмора по отношение на междинните български стандарти.

Осреднените стойности на издръжката на живота за 1 лице от 4-ри членно домакинство е в размер от 581,31 лева

Сметките демонстрират, че с цел да може да се живее обикновено, разполагаемият общ приход на този вид домакинство да не е по-нисък от 2325 лева, а в случай че работната заплата е единствен източник на приходи, то нейният чист размер не би трябвало да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева.).

За София обаче трябват повече пари. Необходимите средства за живот на четичленно семейство в столицата са 3023,64 лева и надвишават междинните за страната стойности с 30%.

Следователно, в случай че приходите на 4-ри членно домакинство се образуват единствено от работните заплати на двамата родители, то за всеки от тях СРЗ не би трябвало да бъде по-ниска от 1512 лева

Официалните данни за трудовите хонорари на наетите лица през четвърто тримесечие на 2017 година за София-столица, регистрират чистата СРЗ от 1151 лева (бруто 1476 лева.), която с близо 24% по-ниска от нужната заплата за прехрана на живота (при 27% през трето тримесечие), регистрират икономистите от ИССИ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР