220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в

...
220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 07.02.2023 г.

220 хиляди лв. в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от денонощие от пловдивския издател Манол Пейков. Вчера той насочи апел във Facebook за съпричастност към бедстващите. Дарителите все още са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София не престават да идват дарения от сутринта. След диалог с посланика ни в Турция излиза наяве, че хората в региона имат потребност от ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, външни отоплители на газ, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, спални чували и вътрешно осветяване за палатки.
=========================

Протест против ръководството на ГЕРБ в Пловдив се провежда довечера от 18:00 ч. пред постройката на общината. Във Facebook е основано особено събитие от локалната гражданска активистка Елка Мухова. " Развитието на Пловдив не може да бъде пленник на вътрешните битки в ГЕРБ и свадите сред Иван Тотев и Здравко Димитров ", се споделя в текста на събитието, озаглавено " ОСТАВКА на кмета на Пловдив - Здравко Димитров ". Време е да кажем „ стига “ на вътрешните битки за власт ", се споделя още в обръщението. Към момента близо 70 души са декларирали, че имат интерес към митинга или ще се включат в него, в това число и сегашни общински съветници.

==================================

Отменя се грипната зараза в Пловдив предварително. Това заяви доктор Сийка Димчева от РЗИ след съвещание на Областния действен щаб. През последната седмица се записва понижение на заболелите от грип и остри респираторни болести, което разрешава противоепидемичните ограничения да се анулират още този четвъртък. Преди седмица грипната зараза в Пловдивско беше удължена до 10-ти февруари, само че в този момент ограниченията падат ден по-рано.

Кривата на заболеваемостта от остри респираторни болести и грип на територията на област Смолян също потегля надолу след междусрочната почивка на учениците в района. Това сочат данните на Регионалната здравна ревизия за миналата седмица. Според тях записаните заболели са 137.56 на 10 000 души, при над 160 за предходния регистриран интервал. За цялата област има регистрирани единствено 4 случая на COVID-19. Случаите на варицела измежду дребните деца са единствено 3 в Смолян.

====================================

123 години от гибелта на популярния бунтовник и бунтовник Капитан Петко челник ще почетат Регионалният исторически музей „ Стою Шишков “ в Смолян и Съюзът на тракийските дружества„ Родопска популярност “. Съвместната самодейност е в Къща музей „ Ласло Наги “. Председателят на Тракийското сдружението Златка Петрова ще прочете презентацията си „ Капитан Петко челник – покровител на Родопите “. Присъстващите ще могат да видят и неповторимите реликви: пушката на Капитан Петко челник и епатрахила на духовник Атанас Келпетков, съхранявани в смолянския музей.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР