22 поддръжници на организацията на Фетхулах Гюлен са избягали от

...
22 поддръжници на организацията на Фетхулах Гюлен са избягали от
Коментари Харесай

22 гюленисти са избягали в Гърция, търсейки убежище

22 поддръжници на организацията на Фетхулах Гюлен са избягали от Турция в Гърция, молейки за леговище. Това заяви гръцкият информативен портал Newpost, представен от ТАСС.

Анкара упреква " терористичната формация фетулахистите " (FETO) в опит за прелом в Турция от юли 2016 година

Според портала откакто през август 2019 година офицер от турските Военновъздушни сили избяга на гръцки остров Калимнос в Егейско море и помоли за политическо леговище, с цел да се скрие от сегашната турска власт, още 22 турски жители отплуваха на този остров.

Както бе обявено, турците са били на транспортен съд, дебаркирал на острова и незабавно са се предали на гръцките управляващи. Те са се оповестили за поддръжници на Гюлен, заявявайки, че са били принудени да изоставен Турция, опасявайки се от затвор от страна на режима на Ердоган, означи порталът.

Тези хора са се пробвали да получат документи за краткотрайно престояване в Гърция до разглеждането на заявките за даване на леговище, а по-късно са напуснали острова в незнайна посока. Националната работа за информация (разузнаване и контраразузнаване) е осведомена за случая, се споделя в изданието.

През юли 2016 година в Гърция избягаха осем гръцки военни с вертолет, които по изказване на турската страна, са взели участие в опита за прелом от 15 юли 2016 година В Гърция те бяха наказани на два месеца затвор за нелегално влизане на територията на страната.

Скоро съдът промени присъдата на условна с 3-годишен изпитателен период и по-късно съдът отхвърли екстрадиция на военните, тъй като в родината си те не могат да разчитат на обективен съд, има заплаха от изтезания и гибел. През месец май 2018 година осмината турски военни бяха освободени от ареста поради приключване на пределно допустимия период за задържане без присъда.

Турция упрекна избягалите с вертолет военни по шест члена от наказателния кодекс, включително и за нападение на президента на страната, опит за промяна на държавното управление, Народното събрание и конституционните порядки. Те са упрекнати за обир и увреждане на публично имущество - поради вертолета, с който избягаха.

Миналата събота турските управляващи задържаха 223 военни, обвинени за връзки с " терористичната организация на фетхулистите " (FETO). Според Reuters са издадени заповеди за арест към настоящи военни на турските Военновъздушни сили, Военноморски сили и Сухопътните сили в съвсем 50 района.

За връзки с ФЕТО в Турция са наказани хиляди души, десетки хиляди са останали без работа в държавните структури. Сред наказаните, упрекнатите и обвинените са висши офицери, представители на медиите, бизнесмени.

Припомняме, че след потушения опит за прелом през юли 2016 година, Анкара уволни стотици хиляди турци на всевъзможни позиции. Много от тях бяха изправени пред съда.

Арестите на обвинени не престават.

Извънредното състояние бе наложено и удължавано няколко пъти, а по-късно посредством законодателни стъпки бе въведена президентска страна.

Според Турция, Гюлен стои зад преврата, а организацията му има клонове в целия свят. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР