22 април е обявен за ден на Земята, ден на

...
22 април е обявен за ден на Земята, ден на
Коментари Харесай

11-те Удивителни Факти за Земята, Които да ви Напомнят Защо е Невероятна

22 април е разгласен за ден на Земята, ден на нашата планета, която е необикновено място и има доста забавни характерности.

В деня на Земята се сещаме и за другите екологични проблеми, като изменението на климата, пред които е изправена нашата планета заради индустриалния и технологичен прогрес.

Но Денят на Земята би трябвало да бъде всеки ден – в последна сметка имаме единствено нея, за в този момент!

Вижте тези 11 удивителни обстоятелства за Земята – основани на науката от водещи специалисти – и аргументите, заради които я обичаме.

1. Не са нужни 24 часа, с цел да извърши едно завъртане към оста си

Противно на общоприетото познание, на Земята не са нужни 24 часа, с цел да извърши едно завъртане към оста си, в действителност лишава 23 часа, 56 минути и 4 секунди. Астрономите назовават ​​това сидеричен ден.

2. Земята е радиоактивна

Общо Земята генерира до 40 теравата топлота, половината от която идва от радиоактивен разпад в нейното ядро, съгласно изследване от 2011 година. Учените мерят частици, наречени антинеутрино, които се издигат от ядрото на Земята и откриват, че половината от топлината на Земята се генерира посредством радиоактивен разпад на избрани детайли.

3. 70% от Земята е покрита с вода

Някога чудили ли сте се за какво хората назовават ​​Земята Синята планета? Това е по този начин, тъй като 70% от повърхността на Земята е покрита с вода!

4. Земята е 10 000 пъти по-стара от хората

Планетата Земя има приблизителна възраст от 4,5 милиарда години. Хомо сапиенс съществува от най-вече 450 000 години, което е 1/10 000 от възрастта на планетата.

5. Земята не е идеално кръгла

Земята в никакъв случай не е била идеално кръгла. Планетата се издува към екватора. Диаметърът на Земята от северния до южния полюс е 12 714 километра, до момента в който през екватора е 12 756 километра. Тази разновидност е прекомерно дребна, с цел да се види на фотоси на Земята от космоса, тъй че планетата наподобява кръгла за човешкото око.
Интересно нали? Вижте останалите любопитни и удивителни обстоятелството за Земята.

6. Денонощията стават по-дълги

Продължителността на деня на Земята се усилва. Когато Земята е била образувана преди 4,6 милиарда години, денонощието би било дълго почти шест часа. Преди 620 милиона години това се е нараснало до 21,9 часа. Днес междинната дълготрайност на денонощие е 24 часа, само че се усилва с към 1,7 милисекунди всеки век.

Причината? Луната забавя въртенето на Земята посредством приливите и отливите, които тя основава. Въртенето на Земята кара позицията на нейните приливни океански издатини да бъде изтеглена леко пред оста Луна-Земя, което основава мощ на извъртане, която забавя въртенето на Земята. В резултат на това денят ни става по-дълъг, само че не задоволително, с цел да промени натоварения ви график.

7. Не постоянно е имало няколко континента

Континентите на Земята са били свързани за милиони години. Преди към 800 милиона години огромните тектонични плочи, върху които се движат земните маси, се събрали, събирайки континентите в огромен суперконтинент, наименуван Родиния – днешната Северна Америка, била в центъра му. Родиния в последна сметка се разпадна на доста части. Но преди към 250 милиона години континентите се събрали още веднъж, с цел да образуват различен суперконтинент, наименуван Пангея, заобиколен от един международен океан. Петдесет милиона години по-късно Пангея почнала да се разпада. Той се разделил на две огромни земни маси – Гондвана и Лавразия – които в последна сметка се раздробиха на континентите, които познаваме през днешния ден.

8. Най-сухото място на Земята

По подигравка на ориста най-сухото място на Земята – пустинята Атакама в северно Чили – е до най-големия океан – Тихия океан. Средните годишни превалявания в Арика, Чили, са единствено 0,8 милиметра. Смята се, че град Калама в Атакама не е виждал дъжд в продължение на 400 години, до момента в който неочаквана стихия не падна през 1972 година За разлика от множеството пустини, Атакама е относително студена и в най-сухите си елементи даже не е хазаин на цианобактерии – зелени фотосинтезиращи микроорганизми, които живеят в скали или под камъни.

9. Земната гравитация не е идентична на всички места

Ако Земята беше съвършена сфера, нейното гравитационно поле щеше да е еднообразно на всички места. Но в реалност повърхността на планетата е неравна и водният поток, дрейфът на леда и придвижването на тектоничните плочи под земната кора трансформират силата на гравитацията. Тези вариации са известни като гравитационни аномалии.

10. Луната не е единственият сателит на Земята

Има две други тела, обикалящи покрай Земята, които от време на време се назовават ​​луни, макар че не са изцяло почтени за купата. Открит през 1986 година, 3753 Cruithne е метеорит, който в действителност обикаля към слънцето. Тъй като лишава същото време, с цел да обиколи слънцето като Земята, наподобява, че Cruithne следва нашата планета. Неговата орбита, когато се гледа от вероятността на Земята, наподобява с форма на фасул.

Астероид 2002 AA 29 също обикаля към слънцето един път годишно, следвайки ни по-странна траектория с форма на подкова, която го доближава до Земята (в рамките на към 5,9 милиона километра или 3,7 милиона мили) на всеки 95 години. Поради близостта му до нас учените предложиха да се съберат проби от AA 29  и да се върнат на Земята.

11. 97% от водата на Земята е солена

От 70% вода, покриваща Земята, единствено 3% е прясна, а останалите 97% са солена. 2,5% от прясната вода на земята е недостъпна – във формата на ледници, полярни ледени шапки, атмосфера и почва, като част от нея е мощно нечисти или се намира прекомерно надалеч под земната повърхнина, с цел да бъде извлечен. Смята се, че към 0,3 до 0,5% от водата на земята е наличната прясна вода, която се намира в повърхностните води на езера, реки и блата.

Прочети още:

  • Интересни обстоятелства за всичко в света
  • Най-екстремни места на Земята
  • Най-силните трусове в света
  • Най-големите страни в света по повърхност и по население
  • Открит е загубен континент заровен под Европа
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР