2023 година беше вълнуваща за световният пазар на петрол, а

...
2023 година беше вълнуваща за световният пазар на петрол, а
Коментари Харесай

Прогноза за цената на петрола за 2024 от изкуствен интелект

2023 година беше вълнуваща за международният пазар на нефт, а тогавашните събития приготвиха сцената за една също толкоз наситена със събития 2024 година.

Основната стока, с нейните многостранни функции, обхващащи икономическата, обществената и геополитическата сфера, беше изправена пред голям брой тествания, белязани от завладяващо взаимоотношение на фактори, които държаха света на ръба.

Въпреки че общата траектория сподели непретенциозен спад от 3.41% през миналата година, интервала от кратковременен спад до внезапен връх държеше анализаторите и пазарните играчи на тръни. Започвайки от $63.7 през май 2023 година, цените на петрола доближиха зашеметяващите $94.7 до септември, единствено с цел да се изравнят на $72 към 9 януари.

Ключовите решения на петролните колоси като ОПЕК и нейната разширена версия ОПЕК+ изиграха забележителна роля при оформянето на пазарната динамичност. С доброволните съкращения на производството през първото тримесечие капацитетът за възходяща серпантина на цените се обрисува да бъде огромен. Въпреки това, противопоставяйки се на този ход, Съединени американски щати разкриха проекти за увеличение на производството, намеквайки за евентуален стабилизиращ резултат при започване на 2024 година Като добави към сложността, излизането на Ангола от ОПЕК в допълнение разклати контрола на организацията върху международните петролни пазари.

Предизвикателствата се простираха оттатък производството, навлизайки в комплицираната мрежа от превоз и геополитическо напрежение. В края на 2023 година станахме очевидци на повишаване на споровете в богатите на нефт територии – от разтърсванията в Газа до конфликтите на Западния бряг и престрелките по израелско-ливанските граници. Освен това непрекъснатите офанзиви против американските бази в Ирак и Сирия от голям брой фракции на „ Остата на съпротивата “ и стратегическата обсада на Червено море от Йемен ускориха опасенията по отношение на световния превоз на нефт.

Придвижвайки се на север, продължаващият руско-украински спор, комбиниран със глобите против Русия, продължи да попречва европейския достъп до доходоносен нефт. Едновременно с това Западното полукълбо се бори с ескалиращото напрежение, защото Венецуела заложи искания към териториалните води на Гвиана, област, за която неотдавна беше открито, че съдържа обилни ресурси от нефт.

На фона на този плевел пейзаж специалистите се обърнаха към изкуствения разсъдък за прозрения за бъдещето на цените на петрола. Консултациите с водещи AI платформи разкриха разнообразни гледни точки.

Една вероятност, проектирана от ChatGPT, допуска прогноза за умерена непоклатимост, като се чака цените на петрола да се движат сред $71 и $80 до края на 2024 година Фактори, в това число съкращенията на производството на ОПЕК и увеличението на производството в Съединени американски щати, способстват за тази стабилизация, макар че платформата остава внимателна, базирайки се на геополитическо напрежение и евентуални пробиви в зелената сила като провокации.

В противоположна позиция Гугъл Bard планува леко възходяща наклонност, като прави оценка цените на петрола да варират сред $75 и $85 до края на 2024 година Прогнозите за стопански напредък, тактиките на ОПЕК и продължаващото геополитическо напрежение се смятат за катализатори на тази наклонност, до момента в който напредъкът в зелената сила и непредвидените събития работят като противодействащи сили.

Освен това Bard акцентира капацитета за доста изключително събитие – възобновление на COVID-19. Платформата планува, че този сюжет може да накара цените на петрола да скочат до $90 или да паднат внезапно до $60, според от световното му влияние и обсег.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР