2020-а е отключваща година за това, което ще ни се

...
2020-а е отключваща година за това, което ще ни се
Коментари Харесай

Недялко Славов: 2020-а е отключваща година за това, което ще се случва през следващите

" 2020-а е отключваща година за това, което ще ни се случва през идващите ". Това свое усещане за годината, в която се появи Covid-19, сподели пред БНР Недялко Славов, чийто нов разказ носи заглавието " 2020 ". 

 Датата 13 март, когато в България бяха наложени първите съществени ограничаващи ограничения поради непознатия вирус, писателят е запазил в спомените си с особеното чувство за предусещане за война:

" Това са чувства за огромен прелом. Имам възприятието, че ни следва една доста безшумна и дълга война . Тя е против човечеството и против индивида - по този начин я одобрявам ". 

Според Недялко Славов не вирусът е главното:

" Мисля, че това е едно от стъпалата, когато човешкият хуманизъм се притиска до стената, с цел да се измести от някаква безумна концепция .... Буферът на човечността постоянно е в хората, а злото стои някъде другаде. Аспектът на моята паника в книгата е търсенето на безспорната независимост и воля за живот, с които идваме на света и би трябвало да отстояваме.... Книгата не се занимава с вируса, а е за индивида, който е нещо доста комплицирано, огромно и доста красиво ". 

Той съобщи, че като публицист също е дал Хипократова клетва, която е клетва за хуманизъм .

" Нашето избавление и излекуване е в света към нас - природата. Там ни е заложил Бог . Един от огромните трикове, с които човечеството се заключва вътрешно, е виртуалният свят.... Страхът е първият тоталитарен способ на тъмното - по-късно ще пристигна гладът и така нататък и хората се нахвърлят между тях и на това се разчита. Големият проблем се придвижва сред хората, а не сред аргументите, които го пораждат. Аз на това равнище не бих слязъл и не желая да пребивавам на него ".  

" 2020 "  е разказ за парадоксите в актуалния пандемичен свят. Затворени домове, градове, страни... Защитени и незащитени зони. Страхът и сянката на гибелта витаят в всекидневието. Светът е станал голям концентрационен лагер, в който човечеството води борба за личното си оцеляване. На този декор героите от романа на Недялко Славов преследват фантазиите си и търсят избавление освен за себе си. Там, на Хълма, където човек освен е жив, само че и свободен. " 2020 " е антиутопичен разказ, в който страховитaта действителност е изместила утопията.

Интервюто на Диана Янкулова с Недялко Славов в предаването " Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР