2000 мигранти от Беларус, които искат да напуснат страната, са

...
2000 мигранти от Беларус, които искат да напуснат страната, са
Коментари Харесай

2000 мигранти от Беларус са влезли нелегално в Литва

2000 мигранти от Беларус, които желаят да изоставен страната, са влезнали незаконно в Литва и към този момент са настанени краткотрайно по граничните пунктове, оповестява БГНЕС, базирайки се на " Дойче Веле ". Вилнюс обмисля да изиска помощ от Европейския съюз (ЕС) за справяне с бежанската вълна и за настаняване на мигрантите по други страни. Литва към този момент доближи лимита си за настаняване на по граничните пунктове, заяви ръководителят на Държавната гранична работа (SOGG) на Литва Рустама Любаева.

Всички гранични пунктове сега са цялостни.  Трябваше да вземем решение за настаняването на тези хора както в събота, по този начин и в неделя, виждаме, че към този момент сме достигнали лимита на нашите благоприятни условия “, сподели Любаева. Според граничните управляващи, от среднощ до сутринта на 2-ри август, 109 мигранти са минали незаконно беларуско-литовската граница , а на 1 август техният брой е достигнал самобитен отрицателен връх: 289 души. Вече няколко дни Литва разисква опцията да кандидатства за помощ при настаняването на мигранти в други страни от Европейски Съюз. Според министър-председателя на страната, обаче, по кое време тъкмо ще бъде подадена такава тъжба към момента не е решено. Очаква се Вилнюс да се реши на тази крачка единствено в случай че " обстановката стане сложна за ръководство ".
 Хванаха 12 мигранти в камион на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко челник Хванаха 12 мигранти в камион на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко челник "
Задържаха 12 души при профилирана полицейска акцията на граничен пункт " Капитан Петко челник ". Трафикантът е 55-годишен българин с...

От началото на 2021 година към 4000 души към този момент са минали незаконно литовската граница от Беларус. Това е в пъти по-високо по отношение на данните за цялата 2020 година Според граничната работа на Литва най-вече жители на Ирак, Ирак и Сирия търсят нов живот през външната граница на Европейски Съюз с Беларус. Поради нараствания мигрантски поток от Беларус, на 2 юли Литва разгласи изключително състояние в страната. Според министъра на вътрешните работи, актуалната обстановка е резултат от политиката на беларуския президент Александър Лукашенко, която " може да значи началото на хибридна война ".

Подобно мнение изрази и европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която дойде в Литва, с цел да се запознае със обстановката на границата. " Това е провокация на режима на Лукашенко и ние би трябвало да покажем, че няма свободен достъп до територията на Европейски Съюз. Литва, Европейски Съюз, страните от Шенген би трябвало да блокират незаконния достъп до Шенгенското пространство. Ето за какво ние, целият Европейски Съюз, подкрепете Литва, с цел да можем да защитим общата си граница с Беларус “, сподели Йохансон на конференция на литовското държавно управление. В края на май Лукашенко разгласи, че Минск повече няма да задържа незаконни имигранти, които се пробват да влязат през Беларус на територията на Европейския съюз, чийто член е Литва.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР