200 обитатели на блок “Русия в Русе, който пропада в

...
200 обитатели на блок “Русия в Русе, който пропада в
Коментари Харесай

200 души в Русе продължават да се надяват блок Русия да бъде укрепен

200 жители на блок “Русия ” в Русе, който пропада в единия край, чакат решение за подсилване на постройката от районното министерство. Техният 10-етажен блок е утвърден за саниране още при първия банкет на документи. Началото обаче непрестанно се отсрочва и не е ясно от кое място ще се намерят средства за градивното му подсилване.


През юни домоуправителката на блока Татяна Василева е срещнала министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков с казуса. Тогава група специалисти от община Русе и народни представители са видели на място до каква степен са стигали сляганията.

Светлана Василева - домоуправител: Огледаха блока, само че споделиха, че това не е единственият блок в България, който е в такова положение.

Блокът стартира да се накланя след тежкото земетресение във Вранча през март 1977 година. В момента отклонението в горната част е достигнало 80 сантиметра. Сградата е на 10 етажа и всички живеещи в нея се надяват да няма нов мощен земен трус.
Светлана Василева- домоуправител: Усеща се, непрестанно скърца блокът, непрестанно се чува един необикновен тон, който ни тормози. И нощно време, и денем. Ако нещо стане някакво земетресение, ние сме обречени на крах.
Заради градивните проблеми на блока, става все по-трудно да се живее в него. През годините локалната власт е направила инженерно- геоложки отчет и е разкрила аргументите за пропадането.

Спасимир Димитров - шеф на дирекция „ Обществен ред и сигурност ”- община Русе: Тоя блок е задоволително висок, сондиран върху ивичести основи, в резултат на преовлажняване се получават такива пропадания, каквито са на блок „ Русия ".

Част от жилищата към този момент са празни, тъй като хората са ги напуснали.
Светлана Василева-домоуправител: “Има много жилища, които не са продаваеми, тъй като хората като чуят, че блокът е накривен, не желаят да купуват жилища. ”
Вече три години блок “Русия ” има изрядна документи за саниране, само че то няма да стартира, до момента в който страната не откри пари за неговото подсилване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР