20 март може да е краят на зеления сертификат, каза

...
20 март може да е краят на зеления сертификат, каза
Коментари Харесай

Кирил Петков: 20 март може да е краят на зеления сертификат

20 март може да е краят на зеления документ, сподели на брифинг в Министерския съвет министър председателят Кирил Петков.

Страната влиза в стадий 2 и 3 на пандемията, чакаме да стигнем и до стадий 1 в пай интервал, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона, уточни той.

Кирил Петков акцентира, че съгласно прогнозите и анализите до тогава Коронавирус картата на страната ни още веднъж ще е зелена и ще се върнем в първия стадий от проекта на управляващите за справяне с пандемията.

Петков означи, че България е минала през петата вълна на разпространяване на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични ограничения.

Заедно с него са министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и доцент Ангел Кунчев, основен здравен контрольор.

От своя страна министър Сербезова сподели, че напъните дават резултат в система с дефицит на фрагменти.

" Усилията дават резултат в една несъвършена система на опазване на здравето, в която има проблеми от десетки години. Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на опазване на здравето. Въпреки нейните несъвършеснтва, те съумяха да активизират наличните запаси и старания ", посочи тя.

" Кризата оголи редица недостатъци на системата. Част от проблемите имат дълготрайно решение и сме заложили нужните разбори ", акцентира Сербезова.

Тя акцентира, че плануваното отпадане на рестриктивните мерки не значи, че не си заслужава да се имунизираме. " Статистиката от болничните заведения демонстрира, че 90% от тези, които губят борбата с COVID-19, не са били имунизирани. Числата са безапелационни. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и ограниченията. Начинът, по който се оправяме със болестта, претърпява своята еволюция ", разяснява още Сербезова.

Министърът акцентира също по този начин, че решението за отпадане на зеления документ не е обвързван с планувания от партия " Възраждане " митинг.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи метод в три стъпки за облекчаването на ограниченията оттук насетне.

" Първа стъпка - от 24-и – дава се опция на всеки обект с публично предопределение да позволява лица без документ. Изискването за него остава за личния състав. Разрешава се и визитата на до 12 деца в школи, просветителни и езикови центрове. Този стадий ще влезе в действие от тази седмица ", изясни доцент Кунчев. И продължи: " От 5 март, в случай че нещата към момента се развиват в позитивна посока, визитите на действия и услуги в обекти с публично значение наложително ще стават без зелен документ, без значение от персоналното мнение на притежателя. Все още обаче документът ще е нужен за личния състав. Вече ще се разрешава смесването на паралелки в учебните заведения при извънкласни действия. Човек със зелен документ ще може да влиза в България през граничните ни пунктове от която и да било страна, без ограничаващи ограничения. Ако до 20 март нещата вървят в упования ход, ще можем да обявим, че визитата на действия и услуги ще става без условие за документ, като към този момент няма да има такова и за личния състав. Мярката ще отпадне и що се отнася до достъпа до висшите образователни заведения. "

Главният здравен контрольор разяснява още, че носенето на маски на закрито, в това число в градския превоз, евентуално ще остане в действие. Властите ще разискват в допълнение и проблема с тестването на учениците. То може да отпадне, едвам когато е несъмнено, че броят на заболелите деца и учители е съществено понижен, изясни доцент Кунчев.

" Винаги има заплаха нещо да се случи, само че по наша преценка тя е минимална. Не чакаме появяването на варианти, които да извърнат нещата. Все отново оставаме в подготвеност за реакция ", разяснява още доцент Кунчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР