Одобрени са над 795 млн. лв. за капиталови разходи за

...
Одобрени са над 795 млн. лв. за капиталови разходи за
Коментари Харесай

Правителството даде 795 млн. лв. на общините за капиталови проекти

Одобрени са над 795 млн. лева за финансови разноски за 2024 година на първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетите на общините, заяви държавната осведомителна работа.

Със свое разпореждане държавното управление утвърди средства в размер на над 795 млн. лева по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет и по бюджетите на общините за 2024 година. Осигуреният финансов запас е за обезпечаването на идни заплащания до края на м. май по подписани контракти за осъществяване на Инвестиционната стратегия за национални планове, както и за евентуални заплащания до края на месеца по завършили към този момент публични поръчки, по които следва сключването на контракт и заплащане.
Необходимите средства се обезпечават за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за тази година. Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година финансовите разноски на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2024-2026 година са изведени в самостоятелен запас в централния бюджет. Приоритетните планове са по Инвестиционната стратегия за национални планове с планиран проект на разноските за 2024 година. Предложеният метод дава опция за плановете, които са с подготвеност за незабавна реализация, да получават навреме нужните средства от централния бюджет. Целта е реализиране на по-добро обмисляне и разходване на финансовите разноски, както и по-висока успеваемост и бистрота при осъществяването на капиталовите стратегии.


Ето какви решения взе още на постоянното си съвещание Министерският съвет:

 

Правителството дефинира нов състав на Комисията за отбрана на потребителите


Правителството одобри Решение за установяване на нов състав на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Досегашният ръководител и двамата членове на Комисията са освободени.
Относно работата на настоящото все още управление на КЗП в Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността са постъпили общо 132 бр. сигнали, ориентирани против активността му. При осъществените инспекции от страна на Инспектората на МИИ е открито, че в огромната си част, описаните изказвания в сигналите против КЗП дават отговор на действителността. Установените от инспектората нарушавания най-често се отнасят до неспазване на законоустановени периоди посочени в Закона за отбрана на потребителите, неизвършване на инспекция по всички проблеми и въпроси повдигнати от потребителите в подадените от тях тъжби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на тъжби, което е препятствало подаването на тъжби и сигнали от консуматори. Установени са още нарушавания, позволени при обезпечаване на кадровата обезпеченост на КЗП, в това число назначение на чиновници и преустановяване на служебни и трудови правни отношения (в нарушаване на трудовото законодателство). Неправомерно подписани цивилен контракти, които съставляват скрити трудови контракти. Забавяне на осъществяването на действия по привършване на административнонаказателно произвеждане с изговаряне на административнонаказващия орган и позволени процесуални нарушавания при реализиране на производствата. Липса на наредба с вътрешни правила на реализирането на контрола за нелоялни търговски практики и други
Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите.
Новото управление на Комисията за отбрана на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.
Мария Филипова е магистър от Университета за национално и международно стопанство, компетентност “Право “ с голям брой следдипломни квалификации и специализации в региона на банковото дело и финансите. Тя е с над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правораздаването, както и в дирекция „ Правна “ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен надзор и други Била е заместник-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ ръководство „ Надзор на капиталовата активност “ и ръководител на Държавна комисия по хазарта.
Цветислава Лакова е правист с дълготраен опит в региона на комерсиалното право, право на индустриалната благосъстоятелност, отбрана на авторски и сродни права и цивилен развой.
Александър Колячев е икономист с повече от 10 годишен опит в пазарните изследвания, пазарното държание на субектите, сливания и придобивания, секторни разбори и антитръстови случаи, както в конкурентни, по този начин и в контролирани стопански браншове.

 

Правителството одобри Доклад за положението на администрацията през 2023 година

Министерският съвет одобри решение за приемане на Доклад за положението на администрацията през 2023 година Ежегодно, в осъществяване на Закона за администрацията, по предложение на министър-председателя, държавното управление приема подобен документ.
Докладът за положението на администрацията през 2023 година отразява положението на администрациите във връзка с: развиването на административните структури; човешките ресурси; изискванията за реализиране активността на администрацията и достъпа до социална информация.
В Административния указател, секция „ Информация “/ „ Годишни доклади “, на адрес iisda.government.bg/annual reports се разгласяват информации с информация, попълнена от администрациите за годишния отчет за 2023 година
Докладът за положението на администрацията през 2023 година е направен на база информацията, попълвана от администрациите в Интегрираната осведомителна система на държавната администрация, като е употребена и информация и от други източници - Портал за електронното ръководство, Система за ръководство на електронни форми (еФорми), Система за автоматизирано попълване на електронни форми, Информационна система за предпазване на първоначален код, Платформа за достъп до социална информация и други

Правителството утвърди отчета от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира на 29 и 30 април 2024 година в Брюксел. България бе показана от непрекъснатия представител на Република България към Европейски Съюз, господин Румен Александров.
Белгийското председателство с присъединяване на държавите-членки на Европейски Съюз и страните кандидатки означи 20-та годишнина от най-голямото разширение на Европейски Съюз.
В рамките на работна закуска с присъединяване на страни от Западните Балкани, Турция, Украйна, Молдова и Грузия, министрите разискаха процеса на промени в страните-кандидатки в региона на върховенството на правото.
В панелни полемики във формат единствено Европейски Съюз, Съвет „ Общи въпроси “ организира продан на отзиви по отношение на опциите за усъвършенстване на инструментите на Европейски Съюз в региона на върховенството на правото и поддръжката за страните-кандидатки в тази област.
Министрите организираха и работен обяд, отдаден на бъдещето на Европа, за приемане от европейските водачи през м. юни т. г на Пътна карта за идващите стадии в процеса.

България дава помощ за развиване под формата на доброволни вноски към интернационалните организации

Министерският съвет утвърди даването на безплатна финансова помощ за развиване под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на обща стойност 386 591 лева Средствата ще бъдат ориентирани към Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, Департамента по политическите въпроси и мироизграждането на Организация на обединените нации, ООН-Жени, Фонда на Организация на обединените нации за популацията, Международната организация за атомна сила и Европейския фонд за народна власт.
Одобрената помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации е в сходство с целите, заложени в Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година Разпределението на средствата е осъществено въз основата на изчерпателен разбор и оценка на опциите за даване на помощ за развиване. Отчетени са както обичайните предпочитани за страната ни посоки, по този начин и настоящи развития в връзките на Република България в съответните организации - членство/председателство на работни органи, съдомакинство на интернационалните конгреси и други
Със своя принос страната ни ще продължи да утвърждава позитивния си облик като предвидим нов донор на помощ за развиване. Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за помощ за развиване и филантропична помощ.

Одобрени са съглашения за приноса на страната ни във Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “

Със свое решение държавното управление утвърди план на Споразумение за принос сред Република България и Европейската капиталова банка във връзка с Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ и Гаранционно съглашение сред страните членки и Европейската капиталова банка, подписано на 14 декември 2023 година Двете съглашения се подписват по отношение на присъединяване на страната ни във Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “, с гаранция в размер на 10 млн. евро. До тях се стигна, откакто на свое съвещание през октомври 2023 година държавното управление утвърди отчета на министъра на финансите за изложение на желание пред Европейската капиталова банка за присъединяване на страната ни с този финансов принос.
Участието на България във Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ ще разреши на страната ни посредством солидарното гарантиране, дружно с останалите страни членки на Европейски Съюз на интервенциите на Европейска инвестиционна банка, да подкрепи косвено възобновяване и реконструкцията на Украйна. Ще способства за разгръщането на планове от обществения и частния бранш за реорганизация на сериозна общинска инфраструктура и за подобряването на достъпа до финансиране за бизнесмените в страната. Участието на България във Фонда ще бъде още едно удостоверение за мощната ни ангажираност към подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на Украйна.
Доверителен Фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ е основан в границите на самодейността на Европейската капиталова банка „ Европейски Съюз за Украйна “, стартирана през месец март 2023 година в отговор на заключенията от съвещанието на Европейският съвет от 15 декември 2022 година Фондът има за цел да даде опция на страните членки на Европейски Съюз, Европейската комисия и други страни и донори да поддържат посредством приноса си възобновяване на Украйна. В рамките на Фонда се финансират както планове в обществения, по този начин и в частния бранш, с главен фокус върху общинската инфраструктура - като учебни заведения и лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени.
Подкрепата от Фонда дава опция на Европейска инвестиционна банка да ускори финансирането си за найспешните инфраструктурни потребности на Украйна и да помогне за поддържането на нейната стопанска система. Фондът ще служи като краткотрайно мостово решение, до момента в който не станат налични по-дългосрочни ограничения на Европейски Съюз и ще добавя съществуващите финансови принадлежности на Европейски Съюз и други световни начинания в поддръжка на Украйна.

България ще се причисли към Съвместната декларация на министри, отговарящи за Кохезионната политика

Правителството утвърди присъединението на Република България към Съвместната декларация на министрите от Вишеградската група и от подкрепящи страни членки. Документът се отнася за бъдещето на Кохезионната политика за идващия програмен интервал след 2027 година в региона на икономическото, общественото и териториалното доближаване. Декларацията е инициирана от Чешкото ротационно председателство на групата. Освен Полша, Унгария, Чехия и Словакия, тя получава поддръжката на България, Румъния, Словения, Хърватия, Естония, Литва, Латвия.
Страните показват подготвеност за взаимно съдействие при договарянията по бъдещата законодателна рамка и опциите за съгласуване на националните позиции. Очаква се през идната година Европейската комисия да показа законодателния пакет от регламенти по политиката за доближаване.
За насочено към резултати осъществяване на вложенията, от основно значение е обезпечаването на рамка от предвидими, транспарантни и опростени правила за ръководство на финансирането и поддръжката на териториални подходи. Уеднаквяването на разпоредбите за ръководство на финансиращи принадлежности със сходни цели ще докара до понижаване на административната тежест и ще спомогне за обезпечаването на съгласуваност и допълняемост сред инструментите.
В документа са прегледани провокациите пред Европейски Съюз, като съветската инвазия в Украйна, климатичния и цифровия преходи, отрицателните демографски процеси, както и на ролята на политиката за справяне с тях. Отправя се апел за продължение на поддръжката за справедливия преход. Потвърждава се капацитетът на Кохезионната политика да способства за реализирането на целите от Европейския дневен ред, като влага в познания и умения, дружно с дейностите против бедността и общественото изключване. Обръща се внимание и на нуждата от устойчиво и стабилно финансиране за Кохезионната политика.
Присъединяването на Република България към Съвместната декларация ще способства за одобряването на нейната позиция и по-добрата отбрана на българския интерес по основните аспекти на Кохезионната политика в бъдещите договаряния по правната рамка за доближаване на Европейски Съюз за идващия програмен интервал, откакто бъдат показани съответни законодателни оферти от страна на Европейската комисия.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството реши да промени статута на част от парцел, приемно здание спирка Момина клисура, като я разгласи за частна държавна благосъстоятелност. Тя ще бъде отстранена от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ заради неприятното и техническо положение. Имотът е ситуиран на територията на с. Момина клисура, общ. Белово. Решението е по отношение на реализацията на план „ Модернизация на железопътен сектор Костенец – Септември “.
С друго държавно решение за позволява продажбата на неоперативен актив, благосъстоятелност на „ Холдинг Български държавни железници “ ЕАД, ситуиран в местността „ Буче “, с. Дедово, община Родопи. Имотът съставлява 14 бунгала. Предстои да се извърши електронен търг при изискванията по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на парцели. Продажбата на парцела ще обезпечи доходи за компанията, които ще бъдат ориентирани към възстановяване на финансовото му положение.
Кабинетът даде единодушие „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД да отдаде чартърен част от неподвижен парцел посредством директно договаряне. Обектът е ситуиран в град Русе. Сградата е в положително техническо положение и не се употребява от компанията. Чрез отдаването чартърен сдружението ще осъществя ежемесечен доход.
С друго решение на държавното управление се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, нужни за построяването на обход на град Оряхово, който е част от плана за второкласния път П-11 Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци, община Оряхово, област Враца. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Поради отпаднала нужда, от Областна дирекция по сигурност на храните - Видин към Българската организация по сигурност на храните към Министерството на земеделието и храните се лишава правото на ръководство върху имот-публична държавна благосъстоятелност. Той се намира във видинското село Кошава и съставлява аграрен парцел с повърхност от 305 кв. м и издигната в него постройка със застроена повърхност от 46 кв. м. Имотът се афишира за частна държавна благосъстоятелност. Областният шеф на Видин би трябвало да сформира акт за частна държавна благосъстоятелност.
Правителството промени статута на парцел от обществена в частна държавна благосъстоятелност и го дава на Столична община дружно с още тридесет и три парцела. Те са нужни за реализирането на първия стадий от плана „ Зелен кръг София “, който планува основаване на тридесеткилометров линеен парк в гр. София и създаване на детски градини на територията на регион „ Изгрев “.
„ Зеленият кръг “ е идея за основаване на линеен парк посредством ревитализация и трансформиране на неизползвани терени в града. Голяма част от тях все още работят като натурален разделител и градска преграда сред разнообразни столични региони. Основа на концепцията е опцията за свързване на разнообразни паркове, повишение на пешеходната и велосипедната досегаемост сред обособени жилищни квартали, обезпечаване на достъп от кварталите до обекти на зелената система и разнородни функционалности, които хората всекидневно имат интерес да употребяват - достъп до обществени здания, учебни заведения, детски градини, спортни обекти и други Трасето на Зеления кръг ще бъде разграничено на прави с опция за етапна реализация.
Правителството взе решение да даде безплатно за ръководство на Община Симитли парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на ул.,,Първи май “ № 14 в гр. Симитли. Имотът е с повърхност 1835 кв. м и включва издигнати в него едноетажна административна постройка със застроена повърхност 364 кв. м, склад със застроена повърхност 84 кв. м. и постройка - питомник, със застроена повърхност 72 кв. м. Местната администрация ще го употребява като сектор за пожарна сигурност и отбрана на популацията. Ще се правят действия за навременна и бърза реакция при преодоляването на зараждащи бедствия, повреди, пожари и други изключителни обстановки. Имотът до в този момент е бил с предоставени права за ръководство на Министерството на вътрешните работи за функционалностите на Регионална дирекция „ Гранична полиция “ - Кюстендил, само че се лишава заради отпаднала нужда.
По решение на Министерския съвет Община Плевен получава собствеността върху парцел - частна държавна благосъстоятелност за създаване на подслон за безстопанствени животни. Той се намира на ул.,,Д-р Г. М. Димитров “ № 106 в гр. Плевен и съставлява терен с повърхност 19 953 кв. м дружно с издигнатите в него здания. С построяването на приюта ще се предотврати свободното напредване на безстопанствени кучета на територията на града. Това ще понижи популацията им и ще спомогне за предотвратяването на произшествия от ухапвания на жителите от бездомните кучета.
Поради отпаднала нужда от Областната дирекция по сигурност на храните -Велико Търново към Българска организация по сигурност на храните се лишава правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност и се афишира за частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в село Козловец, община Свищов и съставлява ветеринарна амбулатория на два етажа със застроена повърхност 110 кв. м и едноетажен заслон /склад/ със застроена повърхност 120 кв. м.
Правителството взе решение да разгласи намиращи се в София парцели обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Те се намират в регион „ Надежда “ и съставляват спортно игрище с повърхност 4 7 кв. м и терен от 66 кв. м за различен тип застрояване. Имотите са в ръководство на регионалния шеф на област София. Смяната на предназначението им е заради почнала процедура по одобрение на план за обстоен организационен проект - изменение на проекта за регулация за Дружество за физическа просвета и спорт „ Локомотив “ в Северен парк. Проектът планува от настоящия урегулиран аграрен парцел да се образуват два -ДФС „ Локомотив “ и нов, който да е с предопределение „ за спортна зала “.

Правителството одобри промени в решението за установяване състава на Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди промени в Решение № 603 на Министерския съвет от 2008 година за установяване състава на Постоянното посланичество на Република България към Европейския Съюз (ППРБЕС) в Брюксел, Белгия, изменено и допълнено с решения на държавното управление, признати в интервала от 201 О до 2023 година
С приемането на новия документ се цели застраховане на ефикасното действие на бранш вътрешни работи посредством разкриване на две нови бройки за дипломатически чиновници към избраните досега представители на Министерството на вътрешните работи в ППРБЕС Брюксел.
Мотивите за това са увеличените отговорности на страната ни в региона на вътрешните работи през последните години и спомагателните задължения, свързани с използването на Пакта по миграция и леговище и консолидирането на шенгенската интеграция.

НЕК може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ дългогодишен актив от наличното съоръжение на площадката за АЕЦ „ Белене “

„ Национална електрическа компания “ ЕАД може да продаде на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД собствен дългогодишен актив, който се намира на площадката на АЕЦ „ Белене “. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.
Съоръжението е силов блочен трансформатор, който ще послужи за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Стойността му е близо 1 млн. лева
Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения, при начална продажна цена, избрана от самостоятелен оценител, и според ред, регламентиран в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия.
С реализирането на договорката ще се подсигурява обезпеченост на оборудването на АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД, както и усъвършенстване на времето за осъществяване на ремонтни действия.

Приети са резултатите от съвещанието на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 15 и 16 април 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
Основната тематика на съвещанието бе устойчивата енергийна инфраструктура в Европейски Съюз, като полемиките бяха съсредоточени върху координираното обмисляне на мрежата, финансирането и намаляването на риска за инфраструктурни вложения, както и разширението и ускоряването на построяването на енергийна инфраструктура.
От страна на България е препотвърдена позицията, че планирането на мрежите има значима роля за поддържане на адекватността и сигурността на енергийната система, както и за обезпечаване на непоклатимост и предвидимост на вложенията. Необходимо е да се следва координиран и съгласуван метод, като се регистрират съответно националните особености и се основават условия за съответно отнасяне на всички нискоемисионни източници. Отбелязано е, че са нужни спомагателни дейности за разширение и модернизиране на енергийната инфраструктура, в това число финансиране, развиване на нужните трансгранични междусистемни връзки в поддръжка на преноса, съхранението и интеграцията на районните енергийни системи.
В рамките на съвещанието представители на държавните управления и на фотоволтаичната промишленост от 23 страни, в това число и България, подписаха Европейска харта за слънчевата сила. С документа се оферират ограничения за поощряване на вноса на висококачествени устойчиви фотоволтаични артикули в Европа, както и обезпечаване на поддръжка за нови вложения във веригата за доставка на слънчева сила.

България ще взе участие в учредяването на интернационална асоциация за поддръжка на самодейността БИОИЙСТ

Република България ще взе участие в учредяването на интернационална асоциация за поддръжка на самодейността на страните от Централна и Източна Европа за основани на знанието земеделие, аквакултури и горско стопанство в подтекста на биоикономиката (БИОИЙСТ). Това става допустимо с решение на държавното управление, което утвърди присъединяване на страната ни в организацията с нестопанска цел.
Целта на самодейността е да бъде засилено съдействието и по-ефективното оползотворяване на научно-изследователския nотенциал в региона на земеделието в страните от Централна и Източна Европа. Това ще спомогне и за поощряване на процеса на създаване на национални тактики за кръгова биоикономика и създмане на нови работни места с добавена стойност, в това число посредством интензивно присъединяване в планове по,,Хоризонт 2020 “ и „ Хоризонт Европа 2021 – 2027 “.
С учредяването на асоциацията се чака да се подкрепи активността на Инициативата и да се усъвършенства нейната успеваемост.

Одобрени са резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди резултатите и взетите решения на постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 29 април 2024 r. в rp. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.
Във връзка с бързите и структурни отговори на актуалната спешна обстановка в селскостопанския бранш, на съвещанието беше показана информация за последващите дейности. Министрите разискаха евентуалните бъдещи ограничения, ориентирани към понижаване на административната тежест за земеделските производители, както и позицията на фермерите във веригата за доставка на храни. Те включват преразглеждане на Директивата по отношение на нелоялните търговски практики, опростяване на процеса на утвърждение на Стратегическите проекти на ОСП, отсрочване на използването на Регламента за обезлесяването.
Европейската комисия показа настояща информация по отношение на обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. Министрите подчертаха нуждата от отбрана на отворената стратегическа автономност на Европейски Съюз, продоволствената сигурност и конкурентоспособността, както и отбраната на чувствителни браншове на Европейски Съюз като говеждо месо, птиче месо, захар, етанол и някои плодове и зеленчуци.
В рамките на съвещанието Европейската комисия показа информация и по отношение на първите годишни отчети за осъществяване на Стратегическите проекти по ОСП. Въпреки че всички страни членки показаха своите отчети за осъществяването в точния момент, те означиха, че тежестта за докладване за 2024 r. ще бъде по-значителна, и повториха апела си за опростяване на условията за докладване по ОСП.

Одобрена е позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 27 май 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
Белгийското председателство и Европейската комисия ще показват на Съвета информация по отношение на последващите дейности по отношение на предоставени към този момент отговори и планувани нови ограничения за справяне с спешната обстановка в селскостопанския бранш, а дебатът на министрите по-късно ще бъде фокусиран върху ръководството на рецесии. Република България смята, че рамката за ръководство на рецесии би трябвало да включва както принадлежности, допринасящи за повишение на стабилността и конкурентостга на аграрния бранш, по този начин и цялост от бързо използвани изключителни ограничения за интервенция на пазарите при пораждане на неподходящи събития и процеси. Общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският запас се нуждае от съответен бюджет, който обезпечава сигурност, отбрана и заслужено равнище на подкрепяне на фермерите в изискванията на спешни обстановки. Икономическите тласъци за фермерите би трябвало да обгръщат както съответни обезщетения за направените спомагателни разноски за реализиране на условията, по този начин и поддръжка за въвеждане на вложения, ориентирани главно към внедряването на нововъведения, допринасящи за адаптиране на индустриалната активност към изменящата се среда.
Комисия ще показа настояща информация по отношение на обстановката на селскостопанските пазари, особено в резултат на съветската инвазия в Украйна. България ще осведоми за настоящата обстановка на селскостопанските пазари в страната. Данните демонстрират, че цените на главните зърнени и маслодайни култури не престават да се движат под равнищата отпреди една година, въпреки при маслодайния слънчоглед да е налице промяна в посока нагоре, до момента в който при животинските артикули прави усещане понижението на цените на яйцата. Освен понижението на разноските за произвеждане, напън върху цените на яйцата оказва и нарасналият импорт на украински яйца на ниски цени. Очертават се високи крайни наличия в хранилища при пшеницата, което неизбежно ще окаже напън и върху предстоящите изкупни цени от пшеница и ечемик.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2024 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2024 година.
Финансовите средства, нужни за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност в държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2024 година в размер на 28 690 лева, са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2024 година

Отменя се изгубило новост съглашение за Тараклийския университет в Молдова, става филиал на Русенския

Министерският съвет предлага на Народното събрание да денонсира подписаното през 2004 година Споразумение сред България и Молдова за подкрепяне на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ в Република Молдова. Причината е, че то загуби новост, откакто през април държавните управления на двете страни подписаха Споразумение за основаване на отделение на Русенския университет „ Ангел Кънчев' “ в град Тараклия в Молдова. В него ще продължат образованието си студентите от Тараклийския университет.
До това решение се стигна заради настъпили промени в нормативната уредба в Молдова, свързани с действието на институциите за висше обучение в страната, с които съществуването на Тараклийския държавен университет се оказа невероятно във типа, в който бе функционирал до момента
Откриването на поделението на Русенския университет в Молдова подхожда на задачата и стратегическата цел на висшето учебно заведение, избрани от традицията и смисъла му като средище за създаване на висококвалифицирани експерти с висше обучение. Създаването на отделение ще удовлетвори просветителните потребности на живеещите в района на Тараклия и ще обезпечи достъп до съвременно висше европейско обучение с нужното качество, гарантиращо положително личностно развиване и професионална реализация.

7, 5 млн. лв. за поддръжка на млади учени и пост докторанти

Министерският съвет утвърди 7,5 млн. лв. за осъществяването на втория стадий от националната стратегия „ Млади учени и постдокторанти – 2 “. Съгласно описаните в програмата критерии средствата се разпределят сред 25 държавни висши учебни заведения, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Националния институт по метеорология и хидрология.
По първия модул на програмата ще се притеглят и назначават млади учени, които нямат контракт за работа с съответно висше учебно заведение или научна организация. Могат да бъдат подкрепяни и към този момент назначени асистенти, основни асистенти и докторанти, в това число в задочна и независима форма на образование.
Новоназначените млади учени ще получават заплащане от 1200 лева на месец. Младите учени, към този момент наети по различен контракт в същата организация, ще вземат в допълнение от 200 до 600 лева месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.
Модул „ Постдокторанти “ е за учени с просветителна и научна степен „ лекар “ от българско или задгранично висше учебно заведение или научна организация, добита преди не повече от пет години. Те аплайват за финансова поддръжка с планово предложение по настояща научна тематика. Проектът би трябвало да бъде на високо научно равнище, да има детайлна стратегия и обстоен финансов проект. С преимущество ще се класират постдокторанти, които не работят в съответно висше учебно заведение или научна организация.

Близо 16 млн. лв. в допълнение получават учебни заведения и детски градини

Допълнителни разноски в размер 15 978 463 лева утвърди държавното управление за учебни заведения и детски градини. Средствата се отпускат за премахване на дефицит в бюджетите им, настъпил след промени в броя на децата и учениците, на групите и паралелките, финансирани по стандарти и нормативи за образователната 2023/2024 година.
От тях 13 476 323 лв. са по бюджета на Министерството на образованието и науката, 1 398 907 лв. - по бюджета на Министерството на културата и 1 103 233 лв. -на Министерството на младежта и спорта.
Средствата се обезпечат за сметка на преструктуриране на разноските и прехвърлянията по централния бюджет за 2024 година

37 хиляди души в България са ангажирани с научноизследователска и развойна активност

37 хиляди души са ангажирани с научноизследователска и развойна активност (НИРД) в България през 2022 година, като единствено за година има растеж от 7%.
Това е маркирано в признатия от държавното управление доклад за осъществяване на първия стадий от Националната Стратегия за развиване на научните проучвания 2017-2030 година Половината от изследователските фрагменти са съсредоточени в предприятията - найголемият дял до момента след непрестанен ритъм на повишаване след 2013 година Само за последната една година нарастването на личния състав, ангажиран с НИРД, в бизнес бранша е близо 15%.
През отчетния интервал са положени старания за увеличение на финансирането за стипендии за младите учени и постдокторантите, основана е рамка за
бонуси за откриватели, увеличена е поддръжката за интернационализация на българската изследователска система посредством разпределяне на безплатни средства за съдействие и подвижност на откривателите, поддръжка на стратегии, които образуват връзки с откриватели от българската диаспора, национални научни стратегии други
Научноизследователската инфраструктура в страната се модернизира и надгради в осъществяване на Националната пътна карта за научна инфраструктура. Държавата даде 125 884 481 лв. за създаване, поддържане и оперативна активност, модернизиране, развиване, членски импорт в съответната паневропейска инфраструктура, в това число и за обезпечаване на нужния човешки запас. Изградени са неповторими за района научни инфраструктури, обекти със стратегическо икономическо и публично значение. В края на интервала пътната карта съдържа 51 обекта, като 6 от тях са Центрове за върхови достижения, а 10 са Центрове за подготвеност, които се построяват с финансовата поддръжка на ЕФРР и Оперативна програма НОИР.
Подкрепени са и фундаменталните научни проучвания посредством институционалното и плановото финансиране на конкурсен принцип.
Договарянето и съдействието с научното издателство „ Елзевир “ се регистрира като необикновен триумф, като е контрактуван безвъзмезден златен модел на отворен достъп до изявленията в изданията на издателството.
Бюджетът на Фонд „ Научни проучвания “, главният инструмент за финансиране на научните проучвания на конкурсен принцип, нараства над два пъти, като през 2022 година доближава близо 38 млн. лв„ Основната част от обезпечените средства се разпределят за фундаментални научни проучвания по научни области.
Чрез утвърдените 15 национални научни стратегии са предоставени близо 81 млн. лева за проучвания в региона на климата, водните запаси, бедствията, културноисторическото завещание, цифровите технологии и технологиите за електронно опазване на здравето, проучвания в региона на здравословните храни и биотехнологиите, за нисковъглеродни енергийни източници и други
Националната контактна мрежа по Рамковата стратегия „ Хоризонт Европа “ се укрепи и се сътвори Български облак за отворена просвета за разпространяването и прехвърлянето на научни резултати.
През 2022 година разноските за научноизследователска и развойна активност в България доближават 1266 млн. лева, което е растеж от близо 18% по отношение на миналата година.

Допълнителни 17 млн. лева за образование по предпазени специалности и специалности с предстоящ дефицит на експерти

Правителството утвърди спомагателни 16 920 831 лева за финансиране на издръжката на паралелки за придобиване на подготовка по предпазени специалности от специалности и специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда. Със средствата ще се


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР