20-годишната Нургюл Салимова ще се бори в трети пореден ден

...
20-годишната Нургюл Салимова ще се бори в трети пореден ден
Коментари Харесай

Защо Нургюл Салимова се бори за световната титла по шахмат сама, без щаб

20-годишната Нургюл Салимова ще се бори в трети следващ ден за победа на финала на Световната купа по шахмат за дами в Баку.

Салимова реализира второ реми против рускинята Александра Горячкина - гросмайстор и класирана на второ място в света от Федерацията по шахмат. След 1:1 точки през уикенда, шампионската купа ще се дефинира след тайбрек, с две партии по интензивен шах с дълготрайност от 25 минути и още една по-кратка " блиц " сесия при ново тъждество.

Срещата сред Салимова и Горячкина стартират от 14 ч. българско време.

" Ще има доста драма и доста нерви ", разяснява нейният треньор Живко Жеков по Нова ТВ, като сподели, че българската състезателка ще излезе мобилизирана за победа. " Трябва да се наспи добре и да отиде с готовност да завоюва, без боязън, без суматоха, просто да извади " острия нож " и каквото се покаже отсреща, да го пореже ", сподели още той.

Двамата контактуват отдалечено, защото Нургюл Салимова няма личен щаб в Азербайджан поради липса на финансиране.

" Трябва да се има поради, че това е извънредно изтощително. Тя е там от 30 юли и играе непрестанно, до момента в който Горячкина е играла един кръг по-малко. Да не приказваме, че уменията за възобновяване в щаба на руснаците са надалеч по-добри от това, което ние нямаме там - там щаб нямаме ", сподели Живко Жеков.

Салимова разчита на поддръжка единствено от страна на свои другари шахматисти в Баку, за част от които тя поема разноските.

" Не тъй като някой не желае да даде пари, а тъй като законът за спорта е писан от може би положителни адвокати... (които не схващат от спорт, б.р). Шахът е комплициран в пета група за финансиране, не е олимпийски спорт, не е групов спорт, и в случай че някой, макар всички недоглеждания на закона, успее да пробие в своя спорт - няма скица, по която може да бъде публично финансиран от страната, даже да желае ", сподели треньорът на Нургюл Салимова.

Той акцентира, че 20-годишната шахматистка към този момент е постигнала " повече, в сравнение с сме си мечтали за този шампионат ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР