20-годишен българин е сред група арестувани в Белгия по подозрение

...
20-годишен българин е сред група арестувани в Белгия по подозрение
Коментари Харесай

Българин е задържан за подготовката на терористични актове в Белгия

20-годишен българин е измежду група задържани в Белгия по съмнение в подготовка на терористичен акт. Според локални медии той се споделя Сергей Р.

В понеделник вечерта белгийската федерална полиция е направила обиски и арести в няколко града, измежду които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският жител. Други петима са с белгийска народност и един с турска.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични офанзиви.

В Антверпен са задържани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент Ван Квикенборг са готвели офанзива против страни институции. Има данни, че са възнамерявали и въоръжени набези против полицейски ръководства, заяви кореспондентът на Българска национална телевизия.

В същото време полицията в Брюксел е задържала трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем . Единият от тях е българинът. Обвинението против него е за присъединяване в активността на терористична група.

" И в двата случая считаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали съответни проекти да извършат терористична офанзива в Белгия ", сподели Ерик Ван Дер Сейп - прокурор от Федералната прокуратура.

Според проверяващите двете групи са поддържали контакт между тях и са координирали дейностите си.

За единия от обвинените в Антверпен, който се счита за началник на групата, белгийските управляващи са получили информация и от непознато разузнаване, че разгласява притеснителни постове в обществените мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

Според медиите те са свързани с групировката „ Ислямска страна “ . Именно тя през 2016 година нападна Белгия с терористични актове, при които починаха 32 души, а над 340 бяха ранени. Все още тече правосъден развой против 10 обвинени за тези терористични актове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР