20 държави от ЕС са получили общо 46.4 млрд. евро

...
20 държави от ЕС са получили общо 46.4 млрд. евро
Коментари Харесай

20 държави от ЕС получиха 46 млрд. евро по плановете си за възстановяване, България – 0 евро

20 страни от Европейски Съюз са получили общо 46.4 милиарда евро под формата на грантове и заеми по инструмента за възобновяване на стопанската система на съюза към края на 2021 година Това излиза наяве от първия отчет за осъществяването на програмата за възобновяване " Европейски Съюз: Следващо потомство ", посредством която се финасират проектите на обособените страни членки.

За съпоставяне, България към момента не е финализирала проекта си за възобновяване, който занапред ще се преглежда и утвърждава от Европейската комисия, като датите за това непрестанно се отсрочват във времето. като месец, в който се чака финалното утвърждение.

Договорите за осъществяване на всички заложени планове би трябвало да бъдат подписани до края на 2023 година, а дейностите би трябвало да приключат до края на 2026 година

Докладът на Европейска комисия преглежда най-вече финансирането на огромния проект за възобновяване на Европейски Съюз, който е на стойност 806.9 милиарда евро (750 милиарда евро по цени от 2018 г.) е и отвън 7-годишния бюджет на съюза. Очаква се проектът да трансформира комисията в един от най-големите емитенти на дълг в евро.

За второто полугодие на 2021 година Европейска комисия е пласирала на финансовите пазари дълготрайни европейски облигации за над 71 милиарда евро при извънреден интерес от вложителите. При аукционите търсенето е надвишавало предлагането сред 7 и 14 пъти, което съгласно Илияна Цанова, зам.-генерален шеф на дирекция " Бюджет " на Европейска комисия, е " мощен сигнал за доверието на вложителите в еврото като валута и в Европейски Съюз ".

Постигната междинната цена на финансирането е 0.14%. Това е извънредно преференциално за страните членки, които са заложили заеми в проектите си за възобновяване и непосредствено се възползват от ниската рента. " В съпоставяне - в случай че в този момент Италия емитира 10-годишен дълг, би платила към 1.80%, Испания - към 1.20%, България - над 1.15% ", твърди Цанова. България обаче на този стадий не счита да кандидатства за дългово финансиране по проекта, а вместо това ще емитира бумаги непосредствено на интернационалните пазари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР