2,140 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати на общините от

...
2,140 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати на общините от
Коментари Харесай

15 частни детски градини и училища вземат 2 млн. лева от държавата

2,140 млн. лв. в допълнение ще бъдат отпуснати на общините от страната, като парите би трябвало да се харчат за дейностите по образование и образование на децата и учениците в частните детски градини и учебни заведения и за погашение на стипендии на учениците в частните учебни заведения.

Със Закона за предучилищното и учебното обучение е дадена опция за включване на частните детски градини и частните учебни заведения в системата на държавно финансиране. Включването се прави по тяхно предпочитание по ред, избран с държавния учебен стандарт за финансиране на институциите, напомнят от Министерския съвет.

Средствата за прехрана на дейностите по възпитанието и образованието на децата и учениците в частните детски градини и учебни заведения се дават по бюджетите на общините, на чиято територия се намира тяхното седалище. Общините разпределят получените средства сред просветителните институции въз основа на броя на децата и учениците, на групите/паралелките, типа и броя на просветителните институции и на стандарта за дете и възпитаник, стандарта за група и паралелка и стандарта за институция, избрани от Министерският съвет.

За бюджетната 2018 година в системата на държавно финансиране са включени 6 частни детски градини и 9 частни учебни заведения от 6 общини, за които са нужни общо 1 856 135 лева Неизразходваните в границите на настоящата бюджетна година средства могат да се употребяват от частните детски градини и частните учебни заведения единствено за финансиране на същите действия през идната година.

С смяна в Наредбата за изискванията и реда за приемане на стипендии на учениците след приключено главно обучение и на учениците в частните учебни заведения се дават средства за стипендии, като финансирането ще стартира от втория образователен период на образователната 2017-2018 година За бюджетната 2018 година за стипендии на учениците след приключено главно обучение в частните учебни заведения ще се дават общо 283 904 лв.. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни учебни заведения на територията на 10 общини.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР