18-годишно момче е починало в Пловдивската университетска болница Свети Георги,

...
18-годишно момче е починало в Пловдивската университетска болница Свети Георги,
Коментари Харесай

18-годишно момче почина в пловдивска болница, родителите обвиняват лекарите |

18-годишно момче е умряло в Пловдивската университетска болница " Свети Георги ", откакто е било прието в болница поради удар в главата. Според родителите, до съдбовния край се е стигнало след лекарска неточност, заяви Българска национална телевизия.

До гибелта му е довело неглижирането от страна на медицинския екип на болничното заведение - в това са уверени родителите на момчето.

" Синът ни получи лека до междинна мозъчна контузия, разтърсване. Вечерта откакто беше осъществен скенер, лекарят се колебаеше дали да го одобри или изпише и в последна сметка го одобри. В Неврохирургия той беше два дни ", разказва бащата.

" Ние с майка му видяхме по какъв начин убиха нашето дете. Аз съм безапелационен, че това, което направиха, е неприемливо ", споделя почерненият родител.

Родителите са възмутени от това, че когато са разкрили момчето в болничната стая, никой от личния състав не се е отзовал незабавно, а дежурната сестра е гледала сериал и им споделила " умерено ", макар апелите да оказват помощ.

" Аз позволявам, че или лекарят е разпоредил да му дадат нещо успокоително или здравната сестра е решила това по свое убеждение ", добави бащата.

В позиция до медиите от УМБАЛ „ Свети Георги “ оповестяват, че към този момент са дали цялостната здравна документи на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, сложени от проверяващите органи.

" Новите сведения, получени в хода на осъществяваната инспекция, са, че има данни пациентът да е потърпевш при Пътно-транспортно произшествие, като в началото не е потърсил здравна помощ. Доста по-късно след контузията и след появяването на по-засилени признаци на черепно-мозъчна контузия, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било превозено от ЦСМП в Спешното поделение на болничното заведение.

Назначени и осъществени са съответните диагностични проучвания и пациентът е признат за лекуване на черепно-мозъчната контузия. Видът и обсегът на лечението са били разисквани с целия колектив на клиниката. Терапията е била ориентирана към преодоляване на положението и признаците – лекуване, ориентирано към понижаване на мозъчния оток ", пишат от лечебното заведение.

Оттам оповестяват, че е назначена съдебно-медицинска експертиза за изясняване на аргументите за гибелта, само че лечебното заведение не е осведомено с резултатите от нея, защото материалите от досъдебното произвеждане се разгласяват само по преценка на прокурора.

Какво открива вътрешната инспекция?

Според нея пациентът е бил следен, в това число в деня на неговата гибел, и е бил в схващане и изцяло контактен, след което утежняването му е настъпило ненадейно.

" Категорично не сме съгласни с изказванията на околните на умрелия, описващи държанието на медицинския личен състав в Клиниката по неврохирургия. Не бихме желали да разясняваме в елементи тези изказвания и на този стадий ще проявим схващане към положението на родителите. Въпреки погрешните обвинявания и медийният напън, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече детайлности по отношение на контузията, хронологията на събитията, лекуването и положението на младежа " , пишат от УМБАЛ " Св. Георги ".

Образувано е досъдебно произвеждане, чиято цел е да обясни цялата фактическа конюнктура и да реши има ли данни за лекарска неточност и закононарушение. От болничното заведение са оказали цялостно подпомагане на органите на досъдебното произвеждане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР