17 българи от екипажа на кораб “Царевна” под обстрел в

...
17 българи от екипажа на кораб “Царевна” под обстрел в
Коментари Харесай

Украински военни държат наши моряци за жив щит

17 българи от екипажа на транспортен съд “Царевна” под обстрел в Мариупол
По корпуса към този момент има дупки, снаряд е напукал стъклата, хората се крият в машинното поделение

От 21 февруари корабът е в пристанището

Украински военни употребяват за жив щит екипажа на товарния транспортен съд “Царевна”. По корпуса на плавателния съд има дупки, снаряд и шрапнели са напукали финестрините му (прозорците).

17 български моряци от кораба, благосъстоятелност на варненската компания “Шипман”, бедстват повече от месец в Мариупол. Украинският град е сцена на тежки боеве, които от няколко дни са се пренесли и на територията на пристанището, сигнализираха разтревожени близки на моряците, които потърсиха помощ от партия “Възраждане”. Те упорстват за незабавна евакуация на екипажа.

“Храната на борда ще стигне за към 10 дни, вода към този момент имат, само че провизиите понижават, а животът на мъжете ни е в заплаха. Принудени са да се крият в машинното поделение, надяваме се да оцелеят по знамение. В събота до “Царевна” е паднал снаряд и шрапнели са напукали стъклата, има и дупки по обкова. Всеки момент може и бомби да полетят в пристанището. Писахме доста писма - до транспортното и външното министерства, до премиера, до президента. от някои получихме официални отговори, от други - нищо. Повече от 30 дни се вършат, че казусът не съществува”, сподели брачната половинка на втория помощник-капитан Катерина Димова. “Питам Кирил Петков, за какво страната е грижовна майка за изпаднали в злощастие чужденци и зла мащеха за свои?”, не скри огорчението си тя.

“Царевна” е дошъл в Мариупол на 21 февруари и е трябвало да отплава ден след старта на войната. В началото каналът към пристанището не бил миниран, само че украинските управляващи не пускали корабите на открито. Така общо 5 плавателни съда се оказали в капан. “Животът на екипажите е пъкъл. Украинските военни ги държат като жив щит”, сподели Радка Миланова, сестра на един от моряците.

Освен мините, на изхода на порт Мариупол има и друго затруднение - 2 крана са били потопени преди няколко дни, добави Севдалина Стоянова, чийто мъж е моторист. “Корабът е надупчен, само че още може да плава. Защо управляващите дремаха цялостен месец и какво чакат - да избият всички ли?”, попита тя.

На към 20 благи от Мариупол стартира избраният преди 3 дни от руснаците филантропичен кулоар за комерсиалните кораби, който се отваря всеки ден от 8 до 19 ч. По него намиращите се в украински пристанища 67 плавателни съда на 15 страни могат да изоставен рисковия регион.

“Царевна” към момента има въпреки и най-малък късмет за излаз, смята Севда Калоянова. Тя е работила 6 година като старши помощник-капитан във компания “Навиборн”, която оперира “Царевна”. Той не е претрупан и може да се изведе по обходен маршрут отвън очертанията на минирания канал, стига някой да обезпечи най-малко един влекач, изясни Калоянова.

Друг избавителен вид, за чийто триумф се молят разтревожените дами, е плануваната от Франция, Гърция и Турция интервенция за евакуация на хората от Мариупол. Чрез нея може да се избави и екипажът на “Царевна”, надяват се те.

“Моряците ни са косвени жертви и заложници на безхаберието на българската страна. Нашата страна се грижи задушевно за чужденците и това е добре, те бягат от война, само че за какво въобще не обръща внимание на своите? Досега трябваше да се проведат договаряния и с двете страни в конфликта”, сподели Костадинов и уточни, че “Възраждане” е уведомило Министерство на външните работи и премиера за казуса с “Царевна” още при старта на военните дейности в Украйна. Парламентарната група на партията ще упорства в сряда за пояснения по тематиката в Народното събрание да бъдат извикани министърът на защитата Драгомир Заков и министър председателят Кирил Петков. “Нека той да каже, дали е засегнал тази тематика при диалога си с Володимир Зеленски”, настоя Костадинов.

Той посочи, че откакто на 15 март руснаците са завладяли Бердянск, всички арестувани там кораби са били освободени, а пристанището е било разминирано. “Трябва ли да чакаме да завладяват и Мариупол, с цел да спасят нашите моряци?!” попита Костадинов. Според него с изключение на с дипломация, още в първите дни от спора България е можела да изведе екипажа благодарение на специфичните си елементи. В момента в Украйна блокиран е още един транспортен съд с българи. “Рожен” на БМФ от месец е в Черноморск, където към този момент е умерено. На борда са 11 моряци, други 6 бяха евакуирани при започване на март по тяхно предпочитание.
Костадин Костадинов, водач на Политическа партия “Възраждане”: В премиера няма нищо човешко!
Досега си мислех, че Кирил Петков просто няма задоволително професионални качества. След като през днешния ден той се изгаври с дамите на бедстващите в пристанището на Мариупол моряци от кораба “Царевна”, към този момент считам, че в него няма нищо човешко! Той е нездравословен човек без позор!, съобщи пред “Труд” водачът на “Възраждане” Костадин Костадинов във връзка фейсбук коментара на премиера по проблема с моряците.

Костадинов добави, че още при започването на бойните дейности в Мариупол е попитал министър-председателя по какъв начин ще бъдат предпазени българите на “Царевна”. Получил от него отговор, че те са евакуирани в бомбоубежище, само че няколко часа по-късно от техни близки схванал, че въобще не са напускали кораба.
Премиерът Кирил Петков във фейсбук: По-безопасно е да останат там, пристанищата са минирани


Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в неволя. От седмици българското държавно управление е в непрестанен контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Те имат храна и сега за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани.

Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако съветската страна даде наследник кулоар, този транспортен съд може евентуално да бъде изведен с украински конвой. Съществува обаче действителна заплаха да бъде изумен от морска мина. Има и други страни с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, тъй като до момента в който не се обезпечи безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място.

Извеждането на екипажа по сухоземен път също е доста рисково, тъй като има голям риск от обстрел и действително и съветските и украинските военни елементи би трябвало да дадат зелен кулоар по едно и също време, което в този миг е невероятно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР