162 избирателни секции ще има в Турция за вота на

...
162 избирателни секции ще има в Турция за вота на
Коментари Харесай

Вотът в Турция: Сънародниците ни ще гласуват в 162 избирателни секции в 20 области

162 изборни секции ще има в Турция за вота на 2 април. Бюлетините и машините към този момент са в южната ни съседка. Какви са настройките там и по какъв начин върви организацията?

За това, по какъв начин ще протекат изборите в 29 от общо 162 секции в Турция, дава отговор консулството ни в Одрин.  За да са сигурни, че всичко ще мине без проблеми, представители на изборните комисии в региона към този момент минаха инструктаж.
„ Едната част е техническа - какво и по кое време се случва. Другата част от образованието е по методическите инструкции на ЦИК, които касае предизборния ден, деня на самия избор и по-късно “, означи генералният ни консул на България в Одрин Борислав Димитров.

Тази заран в консулството в Одрин, членовете получиха изборните бумаги и куфарите с машините за гласоподаване.

Росица Велкова е част от изборните комисии в Турция за пети път. „ Тук интензивността е много огромна “, регистрира дамата. По думите ѝ гласуващите са двойно повече от подалите заявки авансово.

„ Ние сме в граничен град, тъй че за нас е от огромно значение кой за кого гласоподава. За нас е значимо в Народното събрание да има мощни партии “, отбелязва и Джеват Гюнеш, ръководител на Сдружението на българските изселници в Одрин.

И Росица, и Джеват считат, че този път изборите в Турция ще са по-лесни. Главно поради правото на избор дали да се гласоподава с бюлетина или с машина.

 „ Младите гласоподават с машина, а тези над 60 години избират бюлетина “, споделя Джеват. А Росица добавя, че „ машините несъмнено затрудняват множеството хора “. „ Предполагам, че в този момент ще се гласоподава повече на хартия “, регистрира още тя.
Във всяка секция  ще има задоволително хартиени бюлетини. А в случай че има проблеми с машините, ще бъдат поправяни бързо - в учебните заведения ще има техници, обезпечено е и непрекъснатото електроподаване през целия ден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР