16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това

...
16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това
Коментари Харесай

Протест в защита на Истанбулската конвенция посреща председателството

16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската спогодба. Това стана ясно по време на конференция. Експертите оспориха изказванията, че надали не конвенцията вкарва третия пол в законодателството.

Националната мрежа за деца , която сплотява 140 неправителствени организации, също разгласи поддръжката си за документа .

Георги Богданов, ръководител на Националната мрежа за децата, съобщи, че в символ на общо деяние на 11 януари от 11.00 часа ще се състои митинг в поддръжка на конвенцията. Припомняме, че и МВР-синдикатите оповестиха митинг на тази дата, когато също по този начин за митинги се готвят и природозащитници, само че и поддръжниците на построяването на втори въжен превоз в Банско.

Албена Койчева, юрист към Фондация " Български център за джендър проучвания " посочи, че преводът на понятието " джендър " като обществен пол е станало причина за бурната реакция. Нито един текст на Конвенцията, обаче не визирал понятията трети пол, транссексуалност или образование , което подронва " българските обичаи ". Обяснителният отчет на създателите на конвенцията прецизира използва понятието " джендър ". Проблемът е, че в работния превод на конвенцията, то е преведено като обществен пол.

Истанбулската спогодба обръща внимание на всички аспекти, които касаят работата по предварителна защита, информиране, образование, протекция, реакция и помощ на потърпевши от принуждение. Конвенцията ще способства за въвеждане на публична статистика от страна на страната за случаите на домашно принуждение, учредено на пола, по-голяма отминалост за тези закононарушения, обезпечаване на бързо и дейно следствие на случаите на домашно принуждение. Конвенцията цели отбраната от принуждение за най-уязвимите групи - това са дамите и децата.

Около 1 млн. българки са жертва на домакински тормоз. Тези модели се възпроизвеждат и в учебната среда. 67% от 1 839 случаи на принуждение при деца за 2015 година са в домашна среда.

Катя Кръстанова от Фондация " Анимус " изясни, че една от изгодите от приемането на конвенцията е въвеждането на задължението за лекарите да алармират органите на реда за случаите, в които са прегледали жертви на домашно принуждение.

Експертите са безапелационни, че се насажда разбирането, че джендър е мръсна дума. Адвокат Надежда Корбонова изясни, че 23 години в България се основават и съществуват организации в отбрана на дами, претърпели принуждение. Благодарение на тях бе допустимо основаването и използването на Закона за отбрана от домашното принуждение. " Ние не сме фейсбук организации - ние се борим против насилието ", сподели още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР