15-20% от населението на Швеция има имунитет срещу COVID-19. Това

...
15-20% от населението на Швеция има имунитет срещу COVID-19. Това
Коментари Харесай

Всеки пети швед с имунитет срещу COVID-19

15-20% от популацията на Швеция има имунитет против COVID-19. Това заяви шведският епидемиолог Андерс Тегнел пред радио Би Би Си.

Тегнел е уверен, че тактиката на Швеция слага скандинавската страна в по-добра позиция при втора вълна на заразяване с ковид, откакто учените са открили, че все още към 15-20% от популацията има имунитет. Това не е задоволително за стаден имунитет, само че е задоволително за закъснение и надзор на разпространяването на болестта.

Швеция е подложена на критика за решението да тръгне по друг път в съпоставяне със съседите си и останалата част от Европа в метода си против ковид. Властите помолиха жителите да заобикалят пътувания, да работят от у дома и да останат по домовете си, в случай че са възрастни или се усещат заболели. Но скандинавската страна не е налагала прецизни ограничавания и забрани.

В Швеция е по-висока смъртността от прилежащите страни. Вчера управляващите оповестиха за общо 16 755 доказани случая и 2021 умряли. И в страната има неодобрение от това, че възрастните го отнасят. Според някои специалисти в страната управляващите би трябвало да признаят, че тактиката е огромен неуспех, защото от самото начало твърдяха, че главната им цел е да защитят възрастните, написа money.bg.

Според Тегнел, задачата на управляващите е била да забавят разпространяването на вируса, тъй че здравната система да не бъде претрупана.

20% от леглата в интензивните отделения са празни, което значи, че непрекъснато има опция за приемане на пациенти.

По отношение на смъртността Швеция регистрира " същите резултати като в другите страни ", счита специалистът. Тегнел разясни, че 50% от смъртните случаи са в старешки домове, където са неразрешени визитите. " Трудно е да се разбере по какъв начин блокирането щеше да спре това ", споделя той.

Швеция е пресметнала, че пикът на болестта е минал още през предходната седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР