15 000 души, осигурявани за втора пенсия, трябва бързо да

...
15 000 души, осигурявани за втора пенсия, трябва бързо да
Коментари Харесай

Незабавно: 15 000 души трябва да поискат преизчисляване на пенсията от НОИ

15 000 души, обезпечавани за втора пенсия, би трябвало бързо да изискат преизчисляване на пенсията си от Национален осигурителен институт, с цел да почнат по-скоро да я получават в по-висок и обективен размер. Това посъветваха от частните пенсионни сдружения, откакто от 1 септември влезе в действие нов коефициент на редукция на главната пенсия поради отчисленията на 5% от вноската към втория дирек.

Благодарение на новия метод на установяване, коефициентът би трябвало да падне от към 24% в този момент до 10%, изясни пред БНР шефът на дирекция " Пенсии " в осигурителния институт Любомира Язаджиева. Досега се говореше, че ще стане към 9% - най-малко това бяха обещанията на някогашния обществен министър Деница Сачева. Точният размер на коефициента не е записан на никое място в нормативните уредби, а от Национален осигурителен институт постоянно предизвестяват, че той е строго самостоятелен.

Новият коефициент влезе в действие от 1 септември поради първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии, само че визира и към този момент отпуснати пенсии от Национален осигурителен институт. В тази догадка са 172 226 пенсии, заяви неотдавна институтът. Това са пенсионери, които по една или друга причина към този момент получават държавна пенсия, само че още не са достигнали пенсионната възраст за трета категория труд, заради което нямат втора пенсия. Основната им пенсия обаче е понижена от самото си разпределяне.

Тези пенсионери могат да изискат преизчисление на пенсията си с новия коефициент. От всички над 170 000 понижени пенсии, за към 100 000 няма смисъл от преизчисление, защото това са инвалидни пенсии в най-малък размер. По-съществена разлика ще почувстват към 15 000 пенсионери с понижена пенсия за застрахователен стаж и възраст. Именно към тях е рекомендацията да побързат, макар че крайният период да се изиска преизчисление е 30 септември 2022 година " Всеки един от тези 15 000 души е заинтригуван незабавно да си подаде документите, тъй като забавянето значи месеци, в които ще получава по-малка пенсия “, показва пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения.

Не е напълно ясно за какво Национален осигурителен институт не направи преизчислението автоматизирано, както към този момент действа с пенсиите на работещите пенсионери. От дирекция " Пенсии " обясниха, че човек би трябвало да си реши има ли смисъл да подава такава молба, защото за доста хора преизчислението няма да усили пенсията. Това обаче не е задоволителен мотив преценката да не се направи автоматизирано.

ОМБУДСМАНЪТ
 След актуализацията на бюджета: 77% от пенсионерите в България ще получават по 370 лв. След актуализацията на бюджета: 77% от пенсионерите в България ще получават по 370 лв.
Тотално строшаване на пенсионната система, при което 1,6 млн. от 2,08 млн. пенсионери ще са еднообразно небогати, а някъде към 20 хиляди няма ве...

По въпроса се включи с позиция и омбудсманът. Тя изпрати рекомендация до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, в която настоя пенсиите на тези 172 226 души да бъдат преизчислени самостоятелно в изискванията на Коронавирус вълна или да се премине към унищожаване на крайния период за това - 30 септември 2022 година Ковачева се аргументира с получени десетки сигнали и въпроси на жители, които се интересуват от влезлите на 1 септември промени за смяна на коефициента на редукция за главната пенсия.

„ Възможността за повишение е обвързван с персоналния темперамент на пенсиите и не дава изясненост кои от лицата, получаващите и сега пенсии от държавното публично обезпечаване, могат да чакат позитивен резултат. Тези условия основават риск доста огромен брой от евентуално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от опцията да изискат преизчисляване на пенсията си, в това число когато не са уверени, че пенсията им ще бъде нараснала след преизчисляването “, счита публичният бранител, написа.

Ковачева подчертава още, че макар огромния краен период има действителна заплаха огромна част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към опцията да изискат преизчисляване, тъй като до тогава ще получават по-малкия размер пенсия. Според нея не е за занемаряване и заплахата възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на Национален осигурителен институт, без действително да имат право на това преизчисление - то е единствено за хора, родени след 1959 година

„ Като омбудсман и бранител на правата на жителите считам, че не трябва да се позволява обстановка, в която възрастните хора, в това число такива, с влошено здравословно положение, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на Национален осигурителен институт, в миг на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, с цел да подадат своите документи за преизчисляване на пенсията. Не бива да се позволява също по този начин правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отсрочили подаването на документите си, за времето след отминаване на предстоящата четвърта вълна от COVID-19 “, аргументира тезата си Ковачева.„ Този метод ще предотврати общественото напрежение при вероятно скупчване на голям брой хора, в нарушаване на противоепидемичните ограничения. В случай, че не се схване опцията за служебно преизчисляване на пенсиите на имащите такова право лица, упорствам да бъде отстранен периода 30 септември 2022 година, до който лицата да могат да се възползват от това си право “, написа в умозаключение омбудсманът.

ВТОРИ СТЪЛБ
 550 лв. ще е междинната пенсия, съобщи общественият министър 550 лв. ще е междинната пенсия, съобщи общественият министър
550 лв. ще е междинната пенсия, като приблизително нарастването на човек ще е към 64 лв.. Това сподели пред Нова тв общественият министър Гълъб Д...

Около 15 000 дами ще се пенсионират до края на тази година с две пенсии, демонстрират данните на пенсионноосигурителните сдружения. От частните фондове те ще получават един от три продукта съгласно насъбраното в самостоятелната партида:

- Пожизнена пенсия за напреднала възраст ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания разрешава разпределяне на пенсия в размер от най-малко 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. 45 лева за 2021 г.;

- Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида ще е допустимо, когато те не са задоволителни за пожизнена пенсия, само че надвишават три пъти минималната пенсия, т.е. е над 900 лева В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст (45 и 300 лева през 2021 г.);

- Еднократно погашение на средствата в самостоятелната партида ще се прави, в случай че размерът им е под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, т.е. под 900 лева

Пожизнена пенсия би следвало да могат да получават хората, които сега имат над 10-12 хиляди лева в самостоятелната си партида, разяснява пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения у нас.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР