148-та годишнина от избухването на Априлското въстание беше почетена в

...
148-та годишнина от избухването на Априлското въстание беше почетена в
Коментари Харесай

Хиляди отбелязаха 148 г. от избухването на Априлското въстание в Оборище

148-та годишнина от експлоадирането на Априлското въстание беше почетена в местността Оборище. Там беше и зам.-председателят на 49-тото Народно събрание Росица Кирова

Много хора извършиха гористата околност Оборище, по този начин както преди 148-години под зоркия взор на Георги Бенковски са се събрали визиите на революционните комитети на първо българско Велико национално заседание, с цел да вземат най-важното решение в новата ни история - българите да въстанат в името на свободата.

В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на националното заседание Росица Кирова напомни думите на Захари Стоянов, който назовава първите депутати „ ангели, най-честните и идеални персони всред народа “.

 Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание България 2 мин. Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание  Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание България 2 мин. Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание  На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година България 2 мин. На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година  Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание България 2 мин. Тържествена заря-проверка по случай 148 година от Априлското въстание  Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание България 2 мин. Митинг-заря в Клисура във връзка 148 години от експлоадирането на Априлското въстание  На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година България 2 мин. На финалната права: Къщата на Райна Княгиня може да отвори като музей още тази година

„ А за нас, днешните народни представители, делото на оборищенци е мерило и пример за подражателство и в същото време с това ще бъдат най-тежкото и най-силно тестване, тъй като те ни демонстрираха какво значи да бъдеш депутат и ще ни припомнят какъв брой е тежка отговорността, която носим пред българския народ и каква е висотата, на която би трябвало да бъдем, тъй като сме определени “, означи още заместник-председателят на Народното събрание.

„ Нека се замислим какво ни завещаха първите национални избраници - че не със слова, а единствено с каузи се демонстрира отдадеността и верността към Отечеството; че овластените национални избраници би трябвало да служат самоуверено, гордо и безкористно на Отечеството; че същински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една страна, могат да бъдат единствено тези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството ", сподели Росица Кирова.

На церемонията участваха народни представители, регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова, представители на локалната власт, общественици и жители.

Пред мемориала „ Оборище “ с военна гала на ученическия батальон „ Васил Левски “ бяха положени венци и цветя. Свещеници от Панагюрската духовна околия отслужиха църковен обред.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР