1473 именници празнуват днес в Димитровград Днес отбелязваме Ивановден. Църквата

...
1473 именници празнуват днес в Димитровград Днес отбелязваме Ивановден. Църквата
Коментари Харесай

Честит Ивановден! 350 000 празнуват

1473 именници честват през днешния ден в Димитровград

Днес означаваме Ивановден. Църквата уважава Свети Йоан Кръстител – този, който кръщава Спасителя Иисус във водите на р. Йордан и го показва на хората.

Йоан Кръстител е връстник на Христос, наследник на Захари и Елисавета, чието име е определено от самия Архангел Гавраил. Води аскетичен живот на крайбрежията на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед. Започва да проповядва и да кръщава откакто навършва 30 години.

Народът има вяра, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и дребни деца. Поставили дамата в центъра на живота и фамилията, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали единствено от дамите.
Светецът се уважава като настойник на кумството и побратимството, като женените гостуват у кумовете си. През този ден не престават обичаите и обредите, свързани с вярата за чудодейната мощ на водата, като се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, също момите и ергените, както и всички именици. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра.

На 7-ми януари имен ден честват Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Деян, Калоян, Жанета, Жана, Жан. Общо 350 000 българи, чиите близки през днешния ден удовлетворени ще си повтарят рефрена " От тиня да е, Иван да е! "

Желаем ви здраве и триумфи!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР