14-часов маратон от събития в Народния театър Иван Вазов събра

...
14-часов маратон от събития в Народния театър Иван Вазов събра
Коментари Харесай

14-часов театрален маратон в Народния събра народа на Вазов

14-часов маратон от събития в Народния спектакъл " Иван Вазов " събра хиляди в дългата Нощ на театрите, която се организира в събота, 19 ноември. Слънчевият и топъл есенен ден внесе в допълнение обаяние, защото даде опция на повече хора да излязат на открито и да се допрян до театралната магия, вместо да стоят у дома.

За пръв път академичната натрупа провежда такава прочувствена палитра от спектакли и срещи с артисти, режисьори, драматурзи и откри необятно вратите си за феновете, като им разкри освен какво има зад кулисите на огромната сцена, само че им сподели и някои от тайните на театъра.



Рекорден брой от близо 1500 гости пристъпиха в тайните на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ в границите на десетата юбилейна Нощ на театрите, оповестиха от трупата. Над 1200 души бе общият брой на феновете на седемте представления на пет подиуми и повече от 350 – на публицисти, театроведи и посетители на събитията.



Нощта на театрите в Народния в действителност стартира още в 10 сутринта, когато в театъра бяха посрещнати притежателите на извънредния NT Pass, който им обезпечи целодневен достъп до Народния спектакъл, непокътнати места за всички представления, 4 почитател срещи с артисти и режисьори, присъединяване в културно-опознавателни обиколки зад театралните кулиси, а също и безвъзмездна консумация в местата с храна и питиета на територията на театъра.



Цената на този специфичен билет струваше 149 лв. и значително изкушени от театъра фенове го бяха закупили. Срещу него те получиха и торбичка за спомен от Народния спектакъл дружно с пиесата на драматурга Александър Секулов " Народът на Вазов ", която пък вечерта извърши салона на Голямата сцена. Писателят пък имаше специфична среща със феновете, отговори на многочислени въпроси и раздаде десетки подписи.



Четири от най-гледаните моноспектакли: премиерният „ Неведение “ на Албена Ставрева, „ Плач на ангел “ на Христо Мутафчиев, „ Караконджул “ на Валери Йорданов и „ Шърли Валънтайн “ на Албена Колева; шедьовърът „ Народът на Вазов “ на Диана Добрева по текст на Александър Секулов и танцовата буря „ Фиеста “ на Андреа Гаврилиу бяха в селекцията на програмата за празничния ден, а билетите за тях бяха продадени дни преди събитието.



Специално за Нощта на театрите цялата постройка бе готова, с цел да разкрие част от съкровищата на своята история. Във фоайето на Втори балкон бе обещано началото на музейна експозиция с скъпи реликви от предишното на театъра, която ще бъде обновявана от време на време. Там могат да се видят макетите на Театър „ Основа “ и театърът в настоящия си тип, театрални костюми и атрибут, както и скъпи предмети, принадлежали на звездите от предишното.



Изключителен интерес провокира и богатата съпътстваща стратегия в Нощта на театрите в Народния спектакъл.

Повече от 100 души извършиха зала „ Юг “, с цел да се срещнат с именития български режисьор и шеф на театъра в Тулуза Галин Стоев, който сложи преди време в Народния „ Танцът Делхи “, в границите на паралелното събитие „ Войната: конструиране на драматургии “.

Провокирани от настоящата геополитическа обстановка и богатия си артистичен и научен опит Галин Стоев и културологът Слава Янакиева споделиха своите наблюдения върху процеса на конструиране на разказ в драматургията на войната. Модератор на срещата бе театралният и танцов критик и откривател Мира Тодорова.



С голям интерес и доста въпроси феновете посрещнаха и режисьора на зрелищния театър „ Народът на Вазов “ – режисьора Диана Добрева и писателят и драматург Александър Секулов. В срещите си те споделиха любопитни обстоятелства от богатия си опит, от основаването на едно зрелище и бъдещите си креативен проекти.



FaNT срещите в Нощта на театрите дадоха опция на изкушените от театралната магия да се срещнат и с обичаните си звезди Юлиан Вергов, Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, а облечена в ефектна театрална рокля актрисата Биляна Петринска ги вкара в тайните на театралния грим и подготовката на актьорите преди да излязат на сцена. Заедно с нея бе и дребният й наследник, който с огромно любознание прегледа къде работи майка му и се разноски из огромната сцена и в красивата огромна зала на театъра, облицована с алено кадифе и с позлата.



Стотици фенове пожелаха да се качат на Голямата сцена на Народния и да усетят какво е да стъпиш там и пред теб да се разкрие огромната зала на театъра. На сцената бе спретнат част от декора за спектакъла " Народът на Вазов ". А в действителност народът на Вазов самичък пожела да пристигна в 115-годишната емблематична постройка на София.



Очаквано с голям интерес почитателите посрещнаха и двете културно-опознавателни обиколки, с помощта на които надникнаха зад кулисите и проходиха дружно с актьорите-гидове Гергана Змийчарова и Дарин Ангелов маршрутите на театъра – трите съществени подиуми, различните пространства и фоайета, театралната машинизация и Царската ложа. Звездите на трупата им описаха любопитни обстоятелства към основаването и измененията на постройката, перипетиите, през които е минал театърът в годините и огромна част от неговата богата история.



Част от програмата бе и откриването на изложбата „ Пробуждане “ на театралния фотограф Стефан Н. Щерев във фоайето на Първи балкон, която ще може да се види и в идващите дни. Фотографиите са уловили най-впечатляващите моменти от фамозни спектакли от репертоара на театъра.



Изложбата бе алегорично открита от неговата щерка, която описа по какъв начин баща й решил да стане фотограф. Зрителите можеха да си купят впечатляващия албум „ Съвременен български спектакъл “ на Стефан Н. Щерев с портретите на обичани родни артисти. Първи том съдържа фрагменти от 33 знакови театрални постановки. В над 1000 фотографии са запечатани неповторими положения на артиста на сцената, които нормално са кратковременен подарък единствено за феновете в залата.



Като сътрудник на Нощта на театрите, Народен спектакъл „ Иван Вазов “ бе хазаин и на LiveCam студиото, което бe разположено на третия етаж и предложи вълнуващи срещи с артисти и режисьори и диалози по настоящи тематики, свързани с театъра и обществото. 



Над 3-часовото живо предаване, проведено от основателите на Нощта на театрите, бе отдадено на тематиката " Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта “. Свои мисли за изкуството, за задачата на театъра, на артиста, драматурга и режисьора споделиха режисьорите Явор Гърдев и Галин Стоев, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова и актьорите, които са и посланици на Нощта на театрите - Боряна Братоева, Весела Бабинова, Владимир Михайлов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Константин Еленков, Ованес Торосян, Силвия Петкова, Христо Петков и Юлиан Вергов.

Снимки: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР