126 сигнала са подадени у нас от началото на годината

...
126 сигнала са подадени у нас от началото на годината
Коментари Харесай

От началото на годината у нас са подадени сигнали за недостиг на 70 лекарства

126 сигнала са подадени у нас от началото на годината за дефицит на 70 медикаменти. Това стана ясно по време на конференция на Министерство на здравеопазването и ИАЛ. Екипът на здравното ведомство е предложил решения за всеки обособен казус  на дефицит на медикаменти. Това са ускорена доставка на медикаменти, пренасочване на количества от други страни, улеснена подмяна на аналогов инсулин. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков по време на конференция в Българска телеграфна агенция по отношение на дефицита на медикаменти в България.

По думите му дефицитът на медикаменти и лекарствени артикули нараства в Европейски Съюз и Съединени американски щати през последните години, казусът не е единствено български, като пик е имало по време на коронавирус пандемията. Причините са многопластови и поради противозаконната паралелна търговия.

Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ съобщи, че СЕСПА е първата електронна система и извършва добре своята функционалност. Би трябвало да се изпълнят заръките на Информационно обслужване, вместо да трансферира всичко на закодателя. Очакваме първите осъдени за нарушение на достъпа на пациентите.

Лекарите и фармацевтите би трябвало да се наясно с наличия те на лекарства у нас, с цел да знаят какво да изписват, сподели и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Очаквайте детайлности.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР