120 лодки ще могат да акостират на рибарското пристанище Северна

...
120 лодки ще могат да акостират на рибарското пристанище Северна
Коментари Харесай

Четири пъти се увеличава капацитетът на рибарското пристанище в Несебър (обновена)

120 лодки ще могат да дебаркират на рибарското пристанище Северна буна в Несебър след реконструкцията. Старт на дейностите му бяха дадени през днешния ден. По план те би трябвало да завършат през октомври, а кметът Николай Димитров разясни:

„ От 30 плавателни съда потенциал, то ще стане 121 плавателни съда. Като 73 ще бъдат с дължина до 6.50 м., а останалите ще бъдат с дължина до 10.50 м. Ще има ледогенератори, ще има рибна борса, ще има доста други екстри, с цел да може, когато уловът и тази флотилия от риболовци изкарат рибата, тя да бъде по всички стандарти и условия. Не да се продава по улиците “, добави кметът на Несебър.

За отбрана на прилежащата акватория на рибарското пристанище ще бъде построен плаващ кей-вълнолом (пирс), състоящ се от три понтона с вълногасящи качества, преходна рампа до пирса и мъртви котви за закотвяне на пирса с котвени вериги. За аранжиране на акваторията ще бъдат разположени 4 вътрешни плаващи пристани, състоящи се от по четири части  - за риболовен лодки, построени от 16 плаващи понтони вид " Breakwater ", оборудвани с раздатъчни пунктове за ел. сила, вода и осветяване, посредством които ще се усили потребната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище.

Стойността на плана е близо 7,5 милиона лв., от които към 1.9 милиона се обезпечават от страната, останалите са от Европейския фонд за морско дело и риболовство.

„ В момента текат по три посоки втори приеми по Covid мярката, с над 12 милиона лв. бюджет. Те се затварят в първата половина на април месец. За първи път по програмата се поддържат корабособственици “, разясни Танева. 

Интервю с Николай Димитров можете да чуете в атачмънта. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР