113 души търсещи международна закрила са били върнати в България

...
113 души търсещи международна закрила са били върнати в България
Коментари Харесай

Австрия е върнала в България 113 бежанци за цяла година

113 души търсещи интернационална протекция са били върнати в България от Австрия за цялата 2023 година Това излиза наяве от известие от Държавната организация за бежанците към Министерския съвет.

Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България за 2023 година са били 193, само че действително осъществените от тях са с 80 по-малко.

24 са от трансферираните мигранти са от Афганистан, 69 - от Сирия, 17 - от Мароко, по един от Иран и от Турция и един без известно поданство.

Информацията идва на фона на приема на България и Румъния в Шенген по въздух и море.

Австрия до последно оказваше опозиция и даже се заприказва за нови условия от страната на Виена във връзка с мигрантите, които влизат от Сирия и Афганистан.

Българското държавно управление отхвърли спекулациите, че е поело ангажимент да поема бежанци от Сирия и Афганистан, върнати от Австрия.

" Противно на публикуваната дезинформация през последните дни, България не приема спомагателни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан ", оповестяват още от държавното управление.

България поема ангажимент да работи взаимно с Австрия и Румъния за ограничение на вторичните придвижвания в осъществяване на европейското законодателство.

Това включва, както и до момента, и прецизно използване на Регламента Дъблин и приемане назад на лица, регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които България е виновна, прецизират от Министерския съвет.

Това обвързване по Регламента Дъблин се ползва директно във всяка страна членка от 2013 година насам и е обвързвано с правилото за отговорността на страната на първо влизане в Европейски Съюз.

" Ангажиментът, който се поема, е за засилено съдействие с ускорени темпове на работа и без непотребни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна ", споделят от Министерския съвет.

От известие на българското външно министерство излиза наяве, че контролът по вътрешните морски и въдушни граници в Европейски Съюз ще отпадне на 31 март 2024 година.

Преговорите за отпадане на сухопътните граници ще продължат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР