112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата,

...
112 партии са подали отчетите си навреме пред Сметната палата,
Коментари Харесай

Партиите бедни: 57 формации не получили и стотинка през 2022-а

112 партии са подали докладите си в точния момент пред Сметната палата, а 18 са закъснели или не са подали нужните документи. Настоящият разбор на Института за развиване на обществената среда обгръща данните от годишните доклади на 112 обединения.

Цели 94% от заявените доходи, или 26 621 000 лева, са набрани от шестте обединения в сегашния парламент, се показва в разбора. От подадените доклади излиза наяве и че 57 от всички партии не са заявили никакви доходи през цялата 2022 година Формациите, които не са събрали никакви средства от членски импорт, пък са 74. 



Най-голям дял от партийните приходи се дължи на държавната дотация. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лева или 64% от всички доходи. Практиката, по която тя се показва в отчетните форми обаче, е прекомерно разнопосочна – някои партии я регистрират в графите “Дарения ” или “Други “. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за доклад и изисква да се проследят всички спомагателни документи, подадени към него. 

Дори в този случай, прекомерно постоянно има разминавания сред тях. Тъй като през 2022 година действаха две Народно събрание – 47-ото и 48-ото, получавали държавна дотация са 22, показват от неправителствената организация.

Почти една пета, или 22% от приходите на партиите, пък се образуват от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лева На трето място са приходите от членски импорт – 3 001 000 лева, или 11% от средстватата на партиите.

Големият дял на даренията през предходната година се дължи на извършените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните акции партийните симпатизанти се усещат по-ангажирани към финансирането на обединенията, които поддържат, пише dnes.bg.

Държавната дотация пък се дефинира от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше разнообразни хрумвания за намаляването на размера ѝ, даже цялостното ѝ унищожаване, само че към сегашния миг тя възлиза на 8 лева на получен автентичен глас. Право на държавна дотация имат партиите и обединенията, излъчили представители в Народното събрание. Тя се получава и от партиите, постигнали повече от 1% поддръжка на последните парламентарни избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР