110-ата годишнина от смъртта на Пенчо Славейков бе отбелязана с

...
110-ата годишнина от смъртта на Пенчо Славейков бе отбелязана с
Коментари Харесай

Отбелязаха 110-ата годишнина от смъртта на Пенчо Славейков в Брунате

110-ата годишнина от гибелта на Пенчо Славейков бе маркирана с тържествена гала в гр. Брунате, покрай Комо в Ломбардия, където през 1912 година поетът издъхва в хотел „ Белависта “.

Генералното консулство на България в Милано в партньорство с община Брунате и ново-регистрираната българо-италианска асоциация „ Пенчо Славейков “ проведоха 3-дневно честване на годишнината.

В деня на откриването след химните на двете страни и поднасянето на венци публични приветствия сервираха кметът на Брунате господин Саверио Сафиоти, Генералният консул в Милано госпожа Таня Димитрова, последвани от литературно четене на произведения на създателя на двата езика и лекция на проф. Емил Димитров.

След това се пристъпи към публично разкриване на паметната плоча на българската поетеса и спътница на Пенчо Славейков – Мара Белчева, сложена от Генералното консулство през 2020 година, дело на скулптора Адриан Новаков, който дойде за церемонията в Брунате, а в хотел „ Белависта “ бе прерязана лентата на мемориален ъгъл на Пенчо Славейков.

Денят бе изпълнен и с други културни изяви, свързани с двамата поети.

За идващите дни са планувани литературна разходка, среща с възпитаници от Българското учебно заведение в Милано, интерактивно другарство със скулптора А. Новаков, концерт на отбор „ Бриар Роуз Куинтет “ и други действия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР