Шок след отпускането: Съществува риск да бъде удължено извънредното положение,

...
Шок след отпускането: Съществува риск да бъде удължено извънредното положение,
Коментари Харесай

Извънредното положение в Румъния може да бъде удължено и след 15 май

" Шок след отпускането: Съществува риск да бъде удължено извънредното положение ", пише днес румънският в. " Гъндул ", цитирайки изявление от снощи на здравния министър Нелу Татару.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6503
Два месеца след първия случай на коронавирус Румъния достигна до 11 339 заразени, от които 631 души загубиха битката със смъртоносния вирус, посочва изданието.

Татару предупреди в интервю за Ромъния ТВ, че ако новите случаи не спаднат, извънредното положение може да бъде удължено и след 15 май, когато изтича срокът му. Вестникът на помня, че президентът Клаус Йоханис и премиерът Лудовик Орбан увериха, че извънредното положение ще бъде отменено в средата на май.

С 303 нови случая на COVID-19 броят на заразените в Румъния достигна 11 339 души

" Съществува риск от удължаване на извънредното положение, но се надявам да запазим социалната дистанция. Препоръчвам за 1 май да се спазват правилата за доброволна изолация ", заяви Татару.

Той отбеляза, че Румъния все е още е във възходяща тенденция по отношение на броя на новите случаи. " Трябват ни 7-10 дни, до две седмици, за да видим дали имаме растящ брой, а след това още две седмици, за да видим, че спада ", посочи здравният министър.

В. " Адевърул " цитира изявление на премиера Лудовик Орбан, който призова румънците след 15 май " да не свалят гарда " въпреки планираното разхлабване на ограниченията и да продължат да спазват установените правила за дистанция, хигиена, използване на маски и т.н.

След 15 май може да има разхлабване на ограничителните мерки в Румъния

Той заяви за телевизия Диджи24, че ограничителните мерки ще бъдат облекчавани поетапно, като всеки етап ще бъде преценяван от епидемиолозите. Орбан посочи, че първо ще отпаднат ограниченията за движение в рамките на населените места.

По отношение на парковете той заяви, че рискът там е относително малък и вероятно ще бъдат включени в мерките за облекчаване. Хотелите ще могат да работят нормално, но не и ресторантите, тъй като там няма как да се носи маска, посочи премиерът. Той добави, че няма да отпаднат и ограниченията за представленията, тъй като събирането на много хора на едно място носи голям риск от предаване на вируса.

В. " Журналул национал " пише, че Орбан е съобщил, че правителството подготвя план за рестартиране на икономиката след кризата, който включва отпускането на най-малко 750 милиона евро в подкрепа на малките и средни предприятия. Той добави, че със средства от Европейския съюз ще бъдат покрити част от разходите за техническа безработица, а 350 милиона евро ще бъдат предоставени на Румъния за осигуряване на материали и оборудване.

Орбан каза също, че пенсиите на румънците ще бъдат увеличени от есента, но не каза с колко, пише " Журналул национал ".

" Искаме увеличение на пенсиите, ще увеличим пенсиите, това е нашата цел, предвидили сме паричните суми. От друга страна трябва да направим много прецизен анализ в настоящия икономически контекст, развитието на румънската икономика, бюджетните приходи ", подчерта премиерът.

На въпрос дали пенсиите ще бъдат увеличени с 40 процента от септември, както беше планирано по-рано, Орбан не даде конкретен отговор, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6503  НА ЖИВО: Премиерът: Предложих на Нинова да минем дружно през тази болест, само че ми беше отказано НА ЖИВО: Премиерът: Предложих на Нинова да минем дружно през тази болест, само че ми беше отказано  Бойко Борисов влезе в постройката на Народното събрание, само че резервира цялостно безмълвие Бойко Борисов влезе в постройката на Народното събрание, само че резервира цялостно безмълвие  Броят на доказаните случаи с COVID-19 в Германия набъбна с 1144 за едно денонощие Броят на доказаните случаи с COVID-19 в Германия набъбна с 1144 за едно денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР