Няколко стотин души са участвали в антиправителствено шествие в центъра

...
Няколко стотин души са участвали в антиправителствено шествие в центъра
Коментари Харесай

И в Белград плъзнаха "жълтите жилетки"

Няколко стотин души са участвали в антиправителствено шествие в центъра на Белград в събота.

Много от участниците в протеста са били в жълти жилетки. Демонстрацията е тръгнала от площадката пред Философския факултет на Белградския университет, после колоната се отправила по улиците на града, преградила е автомобилното движение. Полицията е спряла движението по главните улици на сръбската столица и така е осигурила безпрепятствено преминаване на протестиращите.

Повод за протеста е побоят над опозиционера Борко Стефанович в Крушевац от група зложелатели. По този повод опозицията обвини властите, че създават атмосфера на насилие и призова съмишлениците си да излязат на улиците. Акцията в събота е свързана и с исканията да се намерят убийците на сръбския политик Оливер Йованович, който преди година беше убит в Косовска Митровица.

Освен това много участници са носели плакати с антиправителствени лозунги и флагчета със символи на сексуални малцинства. Колоната е преминала през центъра на града под непрекъснат шум и барабанни удари и е спряла за кратки изявления.

Звукоусилватели са излъчвали сръбски рок хитове и са прекъсвали националния радиотелевизионен канал RTS, като са споменавали името и на президента Александър Вучич. На 15 декември организаторите заявиха, че протестите ще продължават, като най- масовата протестна акция се очаква да бъде на 16 януари в Белград, когато е годишнината от убийството в Косово на Оливер Йованович. До полунощ на 22 срещу 23 декември Министерството на вътрешните работи на Сърбия не е съобщило никакви данни за броя на протестиращите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР