Молекулярни биолози от Хонконг са отгледали първите изкуствени аналози на

...
Молекулярни биолози от Хонконг са отгледали първите изкуствени аналози на
Коментари Харесай

Откриха източника, от който е тръгнала пандемията

Молекулярни биолози от Хонконг са отгледали първите изкуствени аналози на черва на прилепи и на хора и са констатирали, че техните клетки лесно се заразяват с новия коронавирус и участват в неговото разпространение, съобщава сп. " Нейчър медисин ", цитирано от БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7888
" Получихме първите преки доказателства, че вирусът SARS-CoV-2 може активно да се размножава в червата на човека и на прилепите. Засега не е известно как патогенът прониква в тези органи, но нашите опити показват, че червата могат да се считат за един от преките канали за разпространение на вируса " пишат учените.

Нулевият пациент с COVID-19 е работил в лаборатория в Ухан?

Поради тази способност на вируса се обяснява и присъствието на голямо количество вирусни частици в човешките екскременти и в отпадните води на градовете, поразени от пандемията. До тези изводи стигнал екипът на Чжоу Цзе, доцент в Хонконгския университет. Учените получили първите преки доказателства, че вирусът действително може да се разпространява чрез червата.

С получените образци на патогена, хонконгският екип заразил отгледаните в лабораторни условия органи с различни негови щамове. Вирусът успешно проникнал в чревните клетки и започнал активно да се дели, изработвайки жизнеспособни частици. Това било характерно за клетките на тези органи както от хора, така и за тези от прилепите. След това учените проверили дали те могат да преодоляват преградата между видовете.

Тестовете показали, че причинителят на COVID-19 се предава еднакво добре и от двете страни. Така учените стигнали до извода, че червата се явяват един от главните резервоари на патогена и на сродните му вируси както в дивата природа, така и сред човешките популации.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7888  Баща и наследник от Хасково са наказани на пробация за нарушена карантина Баща и наследник от Хасково са наказани на пробация за нарушена карантина  Ресторантите и фризьорските салони в Полша ще отворят в понеделник Ресторантите и фризьорските салони в Полша ще отворят в понеделник  Владимир Путин: Ситуацията е комплицирана Владимир Путин: Ситуацията е комплицирана
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР