100 военни румънски пилоти, които се върнаха в страната, след

...
100 военни румънски пилоти, които се върнаха в страната, след
Коментари Харесай

Румънски пилоти за 4 месеца над Литва прехванаха 20 руски самолети

100 военни румънски водачи, които се върнаха в страната, откакто сложиха връх. 4 месеца те охраняваха небето над Литва в границите на НАТО и прехванаха за това време над 20 съветски самолети, съобщава digi24.ro. 

Тяхната задача беше да пазят една от най-уязвимите зони на източния фланг.  Уточнява се, че Литва няма бойни самолети, а през последните 20 години НАТО изпраща бойни водачи там. Страната е оградена от съветския ексклав Калининград и Беларус, а самолетите на Москва имат навика да форсират границите на НАТО.

Космин Влад, командир на отряда, споделя, че бойните самолети са изхвърчали и по два пъти дневно, прехващали са даже три групи самолети, това е отнемало два часа от една целева група до друга. Напрежението е било много високо за екипажите в полет.

Повечето от сигналите са се отнасяли за самолети на Руската федерация. За 4 месеца те прехванаха над 20 самолета на Кремъл.
 Литва желае освен изтребители, само че и Противовъздушна отбрана за източния фланг на НАТО
Литва желае освен изтребители, само че и Противовъздушна отбрана за източния фланг на НАТО

Отбраната на балтийските страни би трябвало да се основава и на " надеждни сили на място "

Друг комендир споделя за съветските самолети, че от момента, в който са били прехванати, в множеството обстановки съветските екипажи са се държали професионално и приели инструкциите да изоставен въздушното пространство на НАТО.

По време на срещата във Вилнюс трябваше да изпълняваме бойно дежурство във въздуха през трите дни на осъществяване на задачата, споделя той.

Пилотите, които бяха на задача в Литва, ще бъдат и инструктори на новите генерации бойци. В края на годината армията ще получи самолети F-16, закупени от Норвегия. Флотът ще доближи 49 такива бойни самолета, като образованието на тези, които ще ги пилотират, към този момент е почнало. Освен това центърът за образование на F-16 също би трябвало да проработи през идната година. Тук ще упражняват и украински водачи.
 Президентът на Румъния желае повече войски на НАТО на Източния фланг на Алианса
Президентът на Румъния желае повече войски на НАТО на Източния фланг на Алианса

Сегашните бойни групи ще станат бригади
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР