100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение

...
100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение
Коментари Харесай

Българските БТР-и най-сетне тръгнаха към Украйна

100-те БТР-а, които България безплатно даде на Украйна с решение на Народното събрание, към този момент се транспортират към Украйна. Това проличава от пост на министъра на защитата Тодор Тагарев, който в петък разгласява и фотоси от началото на логистиката на танковете към Украйна. 



В края на ноември предходната година депутатите взеха решение да одобряват законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година



Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ".

Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.



След гласуването на решението за одобрение на съглашението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи несъгласие, само че депутатите го отхвърлиха. 

Само преди дни министърът на защитата разяснява, че машините все още са у нас, защото превозването им до Украйна ще коства много скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят дружно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще вървят. Това си е една доста сериозна логистична интервенция ”, посочи той, след което разяснява, че сумата за превоз е огромна, само че въпреки всичко тя би била търпима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим опция превозът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein, сподели още Тагарев преди дни. 

Вижте обявата на Тодор Тагарев във Facebook:


ТЕМА преди 2 часа 1481 преди 5 часа 685 преди 10 часа 1063
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР