100 лева увеличение на заплатите в публичния сектор към този

...
100 лева увеличение на заплатите в публичния сектор към този
Коментари Харесай

Социалният министър отряза протеста на КНСБ, няма как 100 лева увеличение

100 лв. нарастване на заплатите в обществения бранш към този миг е невероятно, само че растежът на минималната заплата с близо 10% би трябвало да успокои протестиращите синдикати. Такова мнение изрази общественият министър Бисер Петков в Народното събрание през днешния ден.

" Идвам от Министерски съвет, където одобрих декларацията на протестиращите от името на държавното управление. В нея от КНСБ са сложили настояванията си за по-значително нарастване на работните заплати, по-високи приходи за работещите. Информирах ги, че държавното управление прави вероятното посредством инструмента, който има, точно минималната работна заплата, да спомага за увеличение на приходите ", сподели Петков, който през днешния ден съумя и да се срещне с недоволните синдикати.

Относно плануваното нарастване на минималната работна заплата от 460 на 510 лв., министър Петков сподели: " Потвърдих, че това е един от целите в управническата стратегия на държавното управление и този приоритет посредством бюджета на страната намира своите проекции и за работещите в обществения бранш, където също е планувано 10% нарастване на заплатите. "

Относно настояването на КНСБ за 100 лева нарастване на заплатите в обществения бранш и дали това е допустимо, общественият министър сподели: " Не мисля, че по подобен метод на калпак би трябвало да се усилват заплатите. Говорим за приблизително нарастване, не мога да настоявам за всички браншове. За бранша, който давам отговор, е очакван ресурс от 9 млн. и 400 хиляди лева, който ще разреши приблизително 10% нарастване на заплатите, за работещите в организациите. "

В плана на бюджета на Държавно публично обезпечаване се предлага нарастване на някои от заплащанията, които се фиксират със закона на бюджета, като компенсацията за развъждане на дете сред 1 и 2 години, минималния размер на компенсацията за безработица.

В плана на държавния бюджет е планувано нарастване на размера на месечните фамилни помощи за развъждане на деца. С ресурса, с който разполага страната, се прави вероятното да се употребяват най-ефективно тези обществени запаси, сподели още Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР