100-годишнината от рождението на знаменитата режисьорка Юлия Огнянова ще бъде

...
100-годишнината от рождението на знаменитата режисьорка Юлия Огнянова ще бъде
Коментари Харесай

100 години от рождението на знаменитата българска режисьорка

100-годишнината от рождението на популярната режисьорка Юлия Огнянова ще бъде маркирана в Бургас, оповестиха от Общината. Инициативата се провежда от Държавен куклен театър–Бургас, Издателска къща „ Знаци ” с партньорството на Община Бургас. Проявата ще чака своята аудитория на 21 февруари от 18:00 часа в залата на Държавен куклен театър–Бургас.

Събитието „ Уроците на Юлия Огнянова-Академия за достолепие ” включва среща – диалог с нейните студенти – актрисата Нина Димитрова, шефът на Бургаския куклен спектакъл Христина Арсенова и режисьорът Петър Тодоров, цифрова галерия, показване на преподавателската и креативна активност на Юлия Огнянова в книгите на Румяна Емануилиду, документален филм и театър.

По време на вечерта ще бъде показана креативната и преподавателска активност на Юлия Огнянова през книгите на Румяна Емануилиду. Сред тях са „ Уроците на Юлия Огнянова “, „ Юлия и клоуните “, както и „ Завещаното от Юлия Огнянова “. Дигитална галерия ще покаже фотоси на Юлия Огнянова с нейни възпитаници, архиви от постановки и персонални фрагменти.

Програмата включва и прожекцията на документален филм , част от поредицата „ Лицата на Бургас “, в който са включени архивни фрагменти, снимани от артиста Георги Русев по сюжет на Румяна Емануилиду.

Представлението „ Филифьонката “ с режисьор Петър Тодоров, получил през 2019 година премия „ Икар “ на Съюза на артистите в България за най-хубав театър, ще зарадва гостите в залата от 19:00 часа . Билети за постановката ще се продават на касата на театъра.

През 1957 години Юлия Огнянова постъпва на работа в държавна такса „ Адриана Будевска ” като драматург, само че доста скоро е предизвикана от сътрудника ѝ Леон Даниел да се опитва като режисьор. Представлението „ Майка кураж ” е първата режисура по пиесата на Бертолт Брехт, сложена в България. Успехът е огромен и притегля аудитория както от цялата страна, по този начин и от Германия. До името на Юлия Огнянова на афиша има още три имена – Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов. Съвместната им работа в театъра се отразява на цялата общност в града. Юлия е един от дребното режисьори през този интервал, които вършат представления по литературни текстове, публикации, музика, лирика. Методологията ѝ е разказана от самата нея в книгата „ Завещаното “. Различието, което е предизвикала в учениците си, е повода за положителния спектакъл в България от последните двадесет години.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР