100 дни след началото на войната в Украйна, шест милиона

...
100 дни след началото на войната в Украйна, шест милиона
Коментари Харесай

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

100 дни след началото на войната в Украйна, шест милиона и шестотин хиляди украинци са били принудени да изоставен родината си. Най-много от тях са потърсили избавление в Полша - три и половина милиона души.

В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия - 64 000, а в Белгия са 45 000.

Как са признати бежанците в тези страни от Европейския съюз, къде ги настаняват и какви помощи им дават?

В началото на март страните от Европейски Съюз взеха решение да вкарат статут на краткотрайна протекция за украинците, които бягат от войната за първичен интервал от една година, като срокът може да бъде удължаван два пъти с по шест месеца. Това решение дава опция на украинските бежанци да се употребяват с едни и същи права във всички страни -членки на Европейски Съюз, сходни на тези на самите жители на Европейски Съюз - да имат достъп до жилищно настаняване, здравна помощ, да могат да си търсят работа и да записват децата си в учебните заведения в страните, в които обитават.



ГЕРМАНИЯ

80% от възрастните бежанци са дами, а 40% от целия поток са деца.

Най-голямата група украинци се откриват в Берлин. Над 100 000 са украинските бежнаци в немската столица, което провокира усложнения за бюджета на провинцията и Берлин се обърна към другите провинции с молба да поемат част от хората. Повечето прииждащи от Украйна избират немската столица, тъй като в нея има най-голяма украинска общественост и градът е най-близо до Полша.

35% от украинците са настанени в бежански общежития и хотели, 19% при родственици и познати, 24% при другари, 22% на свободен наем.

Бежанските общежития в Германия се намират в градовете в квартали паралелно с другите жилища и хората в тях имат независимост на придвижване.



Украинските бежанци бяха приравени като статут към немските жители и признати в обществената помощ. Това им дава малко повече средства спрямо другите бежанци – към 450 евро на месец. Също по този начин право да работят, помощ за намиране на работа, безвъзмезден курс по немски език и помощ при наема. Същата тази помощ бежанци от други страни получават, едвам когато получат непрекъснат статут.

През последните дни част от украинските бежанци се придвижват назад към Украйна, изключително тези, чиито селища са още веднъж под украинска власт. Причината за това е и сложното намиране на работа по специалността в Германия без положително притежаване на немски език.

На фотосите: Регистрационно-приемателен център във Ведел, Северна Германия. Центърът има потенциал да настани до 350 души. Бежанците остават там едвам няколко дни преди да бъдат трансферирани в общежития в Пинеберг.







БЕЛГИЯ

В Белгия приемането на статут на краткотрайна отбрана става на едно място - в Брюксел, в голям център покрай Атомиума. Там украинците се записват и в случай че нямат къде да пребиват първите дни, им се обезпечава краткотраен заслон в Брюксел. За по-дългосрочното настаняване на бежанците се грижат общините и несъмнено самите белгийците, които имат опция и предпочитание да одобряват украинци в домовете си.

Над 10 000 от към 45 000 украински бежанци обитават в домовете на белгийци. Останалите се настаняват в обществени центрове, обществени жилища, в хотели. Някои от общините преустроиха предходните огромни центрове за имунизация в центрове за настаняване на украинските бежанци.

Белгийската страна сътвори доста бързо онлайн платформа, на която всички заинтригувани - общини, частни лица, компании, хотели, които могат и желаят са да одобряват бежанци, могат да се записват. Платформата е на разнообразни езици, в това число и украинските, по този начин е ясно къде в страната какви места има.

Украинците имат право да си търсят работа тук, към 2000 към този момент са се регистирали в бюрата по труда. По-голяма част от децата към този момент са записани в учебните заведения в общините, където живеят, а министерството на образованието им обезпечава безвъзмездни курсове по нидерландски или френски.

Получавайки статута на краткотрайна протекция украинските бежанци имат право и на обществена помощ, която се дефинира съгласно потребностите им - според от това къде живеят, дали би трябвало сами да си заплащат наема или живеят в приемни фамилии или в някои от центровете. Социалната помощ варира от 700 до близо 1500, само че в случай че са настанени в фамилии или в центрове, получават по-малко.

Бежанците могат да се запишат и в някоя от здравните каси в Белгия и по този метод получават достъп до опазването на здравето, което в Белгия е мното налично за хората със здравни осигуровки. Белгия провежда безвъзмездни курсове по интеграция и език за украинските бежанци.



НИДЕРЛАНДИЯ

В Нидерланция всички украински бежанци също имат право на обществена помощ, която е 260 евро на месец, предопределена за храна и облекла. Също както и в Белгия за настаняването и обществената помощ им се грижат общините. Очаквано най-вече украинци има в огромните градове - Амстердам, Ротердам, Хага.

Отделно от парите за храна и облекло, украинските бежанци могат да получават от общинските обществени служби и средства за публичен превоз или спортни занимания да вземем за пример. Ако си намерят работа в Нидерланция, украинците имат същите права, както и самите нидерландци и обществената помощ се приключва.

Семействата, които одобряват бежанци в Белгия и Нидерландия не получават помощ от страната.

На фотосите: Сестрите Катя и Варя от Киев са приютени от семейство в Хага.





На фотографията: Украинки от готварския курс в бежански център в Берген вземат участие в засаждането на аспержи



На фотографията: Премиерът Марк Рюте посещава бежанския център в Утрехт



Снимки: БГНЕС

По тематиката работиха: Десислава Апостолова и Капка Тодорова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР